Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 127
Transnistria stiri: 1454

Olimpicii Moldovei: Serghei Tarnovschi, canoistul care știe să își depășească limitele

11 iul. 09:00   Sport
3130 0

În această lume există oameni cu puteri supranaturale, care luptă oricînd și oriunde doar ca să își atingă scopul.

Pentru canoistul Serghei Tarnovschi nu există limite atunci cînd își dorește să obțină performanțe.

Acum, cînd este tot mai aproape de un titlu olimpic, sportivul spune că a fi parte a echipei moldovenești pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, este o adevărată mîndrie.

„E o mare mîndrie și responsabilitate să fii parte din #teammoldova. Implică luptă și dedicație pentru a reprezenta cu demnitate țara”, recunoaște sportivul.

Puțini știu că Serghei Tarnovschi s-a născut pe 24 iunie 1997 în orașul Lviv din Ucraina. Astăzi, este un canoist de performanță care a părăsit țara în care s-a născut de dragul de a reprezenta Republica Moldova în cadrul competițiilor internaționale.


În palmaresul său are mai multe medalii:

  • Jocurile Olimpice de tineret – aur în 2014
  • Campionatul Mondial seniori – bronz în 2015 (1000 m), aur în 2022 (5000 m) și bronz în 2023 (500 m)
  • Campionatul European seniori – aur în 2024 (500 m), argint în 2016 (1000 m), 2021 (500 m) și 2022 (500 m) și bronz în 2024 (1000 m)
  • Cupa Mondială: bronz în 2015 și 2024, 4 medalii de aur și 2 de argint în 2016, aur (500 m), argint (500 m dublu și 500 m mixt) în 2021 și bronz în 2023 (500 m)
  • Bronz la JE de la Cracovia 2023 (500 m)
  • Campionatul Mondial Universitar: 3 medalii de aur în 2022
  • Supercupa Mondială – 2 medalii de aur în 2022.

Pasiunea pentru canotaj i-a fost insuflată încă de mic copil de părinții lui care la fel practicau acest tip de sport.

Într-un interviu oferit pentru redacția Noi.md, din cadrul rubricii ”Adevărații eroi”, Serghei Tarnovschi a recunoscut că datorită părinților săi, el astăzi construiește o carieră în acest domeniu.

”Am început cu canotajul, căci părinții mei, de asemenea, făceau canotaj și chiar au avut succes. La nivelul URSS, și ei au cîștigat unele competiții, iar noi mergeam cu ei. La început mergea fratele Oleg, apoi și eu. De aici și a apărut, părinții ne-au insuflat această dragoste pentru canotaj, nouă ne-a plăcut și am început să ne antrenăm și, după cum se vede - cu succes”, ne-a povestit sportivul.

Își amintește cu mari emoții cînd a urcat pentru prima dată în canoe, avea doar 10 ani pe atunci.

”Îmi amintesc că era și o barcă de lemn, largă, noi stăteam așezați sau în genunchi, în ambii genunchi, nu în unul, vîslele erau pe ambii genunchi, pentru a te obișnui deja să stai drept, să nu cazi din barcă”, a spus Serghei.

Canoistul recunoaște că a schimbat Ucraina pentru Republica Moldova pentru că aici a primit mai multă susținere, iar această schimbarea i-a priit.

În 2014, Serghei împreună cu fratele său se mută în țara noastră, iar cariera lor ia o cu totul altă întorsătură sub aripa protectoare al președintelui Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi.

Deși recunoaște că adesea antrenamentele sînt istovitoare, acestea desfășurîndu-se 6 zile pe săptămîne, cîte 10-12 antrenamente, totuși acest lucru nu îl oprește ci dimpotrivă îl stimulează să meargă în continuare pe cale pornită încă de cînd era mic.

„În toate genurile de sport aș dori să fie investiți mai mulți bani, pentru că există nu numai canotaj, ci și luptă, box, atletismul și aruncarea suliței și toată lumea are nevoie de mai multă susținere dacă îți dorești să obții performanțe. Este nevoie de finanțare - viitorul sportului depinde de ea”, recunoaște canoistul.

Serghei recunoaște că sportul este deja parte a vieții lui, fără de care nu își vede viitorul.

”Sportul este deja o parte din viața mea, un stil de viață, fără de care, ca la majoritatea sportivilor, nu poți trăi. Moldova înseamnă deja mult pentru mine. Eu pot spune că locuiesc aici, pentru că m-am mutat aici din Ucraina, cu fratele meu, sînt deja cetățean al Moldovei. În sport nu există limite. Poți deveni campion Olimpic și vei avea următorul obiectiv, de exemplu, să repeți rezultatul, sau poți cîștiga la jocurile Olimpice, dar cu timpul vei dori să bați un record mondial sau un record Olimpic, ca să rămînă în istorie”, a povestit Serghei.

Echipa Noi.md îi dorește succes canoistului în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Te îndemnăm să susții și tu echipa noastră olimpică! #HaiMoldova

De menționat că Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?