Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Olimpicii Moldovei: Dan Olaru, arcașul care își încearcă pentru a treia oară norocul la Jocurile Olimpice

13 iul. 10:30   Sport
3141 0

El este primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, iar asta după ce s-a clasat pe locul 4 la European Games Kraków-Małopolska 2023.

Este vorba despre arcașul Dan Olaru care a obținut două victorii în competiția individuală, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova

Dan s-a născut la

A reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012, participînd la proba de individual masculin. Dan Olaru a fost cel mai tînăr sportiv din lotul național și portdrapelul Moldovei la cea de-a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice.

La ai săi 15 ani, pe atunci, Dan Olaru l-a învins pe arcașul american, Jake Kaminschi și pe britanicul în vîrstă de 38 de ani, Terry Simon, stabilind un record național cu 654 de puncte obținute la Londra 2012.


Alături de Alexandra Mîrca, a purtat drapelul Republicii Moldova la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyio.

”Calificarea la Jocurile Olimpice din Paris 2024 nu a fost doar o realizare personală, ci și o confirmare a faptului că sprijinul adecvat poate transforma potențialul în performanță”, a spus Dan Olaru într-un interviu.

Sportivii de performanță, de regulă, își încep cariera încă din copilărie sau din adolescență timpurie. Dan nu este o excepție de la regulă, pasiunea tînărului pentru tir cu arcul vine de la vîrsta de 11 ani, cînd, înconjurat de prieteni care practicau acest sport, a decis să-și încerce puterile.

„Cînd aveam 11 ani, aveam doi prieteni dintre care unul practica tirul cu arcul, iar celălalt era pasionat de tir cu arma. Inspirat de exemplele lor, am decis să încerc și eu aceste sporturi. Întîi, am mers la tir cu arma, iar apoi am decis să merg și la tir cu arcul. Le-am îmbinat vreo doi ani, mergeam zilnic la antrenamentul la pistol, iar după, mergeam la al doilea antrenament, la arc. Peste ceva timp, am înțeles că trebuia să iau o decizie în legătură cu sportul pe care urma să-l practic. Factorul decisiv au fost competițiile din străinătate, unde participam la proba tir cu arcul în mare parte, iar reușitele pe care le aveam m-au ajutat să aleg acest sport”, a povestit Dan într-un interviu pentru Diez.

Arcașul spune că, de-a lungul timpului, au fost mai multe momente cînd a vrut să renunțe, dar firea sa perseverentă nu i-a permis să o facă.

Sportivul cu drag își amintește de prima competiție la care a participat. Dan ne-a relatat despre emoțiile și adrenalina pe care le-a avut la concursul sportiv.

„A fost după vreo doi ani de cînd am început să practic tirul cu arcul. Au fost niște emoții de neuitat pentru mine atunci: prima mea plecare peste hotare, ceva nou pentru mine, adrenalina competiției. Atunci, fiind copil, erau niște emoții pe care mult timp nu le-am uitat. Desigur că, peste o perioadă, unele momente și amintiri devin mai șterse, accentuîndu-se experiențele noi”, a povestit Dan.

Cei mai importanți susținători a lui Dan sînt părinții și antrenoarea care, indiferent de reușitele sportivului, i-au fost mereu alături.

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0