X 
Arşiţa stiri: 191
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1413

Olimpicii Moldovei: Valentin Petic, sportivul care va lupta la propriu pentru obținerea unei medalii olimpice

24 iul. 09:00   Sport
4 ore in urma 1118 0

Aastăzi vă invităm să faceți cunoștință cu luptărorul de stil greco-roman Valentin Petic, în vîrstă de 24 de ani.

Sportivul s-a născut la 18 decembrie 1999, în satul Milești, raionul Nisporeni.

”Să fac parte din echipa olimpică este o realizare remarcabilă și o onoare imensă. Este rezultatul unor ani de muncă asiduă, dedicație și sacrificii. Reprezentarea țării mele pe cea mai mare scenă sportivă din lume este o sursă de mîndrie și o oportunitate de a inspira generațiile viitoare”a spus Valentin după ce s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris.

Palmares: CE cadeți – bronz în 2014, CM cadeți – aur în 2016, CM juniori – bronz în 2019 și CM U23 – bronz în 2019.

Valentin se trezește la 6.40-7.0, face exerciții de înviorare, apoi ia micul dejun. Primul său antrenament începe la 10.00 și poate include exerciții pe saltea, tehnice și de forță. După prînz are o pauză de somn, iar la 17.00 începe al doilea antrenament. Are timp și de activități personale, doar că deja după cină. Pe la 10 seara, tînărul obișnuiește să se culce.


Disciplina îl ghidează spre visul său, cel de a deveni campion olimpic. Probabil, acesta a prins contur la doar șase ani, atunci cînd i-a apărut și pasiunea pentru lupte. Atît el, cît și fratele său geamăn, Mihai, erau copii extrem de energici. De dimineața pînă seara se jucau luptîndu-se, fiind adesea arbitrați de tatăl lor. O perioadă au mers la fotbal, au făcut și box, dar pînă la urmă tot luptele au cîștigat. Decizia a fost luată datorită rezultatelor uimitoare pe care cei doi le înregistrau la competițiile din localitate. Valentin a povestit că așa cum se obișnuiește în mai multe sate din Republica Moldova, și la Milești se organizau, periodic, campionate cu premii mai puțin ordinare. În loc de medalii și premii financiare, învingătorilor li se oferea un cocoș sau un berbec, în funcție de vîrstă. Nu o singură dată, recompensa le-a revenit fraților Petic, ceea ce și le-a dat de înțeles că luptele sînt parte din destinul lor.

La aceste competiții, băieții au fost descoperiți și de unchiul lor Gheorghe Chițanu, care era, pe atunci, metodist sportiv. El a fost cel care a văzut din prima potențialul și care le-a recomandat părinților acestora să-i înscrie la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău. „Totuși, clasele primare le-am făcut în sat, dar deja din a cincea am început să învățăm acolo. Pentru ca să fim admiși, trebuia să susținem examenul de intrare, care consta din anumite probe fizice. Deoarece aveam deja experiență, am trecut foarte ușor această etapă, deși concurența era destul de mare. Așa, la 10 ani, a început cariera noastră sportivă profesională.”

Pierderile sînt inevitabile practic în orice domeniu, dar mai ales în cel al luptelor. Deseori l-au demotivat și pe Valentin.

„În general cînd pierzi nu este chiar atît de plăcut, dar mai ales cînd vezi că la două-trei competiții consecutive ești foarte aproape de medalie și nu reușești să o obții, este destul de trist și descurajator. Avînd în vedere că sportul îmi este cariera și că tot timpul îl petrec în sală, antrenîndu-mă, atunci cînd nu reușesc să cîștig o luptă mă întreb dacă asta e chiar ceea ce trebuie să fac.”

Accidentările și traumele sînt, de asemenea, provocări des întîlnite în sportul de performanță. Deși nu a avut niciodată traume foarte grave, cu 10 zile înainte de cel mai important campionat al anului 2023, tînărul și-a fracturat o coastă. Situația i-a anulat luni întregi de muncă, împiedicîndu-l să demonstreze efortul depus și să-și învingă adversarul.

Valentin spune că găsește motivație în pasiunea sa pentru ceea ce face și în satisfacția muncii bine făcute. Astfel, visul său cel mai mare este să cîștige o medalie olimpică: „Știu că am potențial și că pot, doar trebuie să demonstrez asta și o voi face”.

Pentru a-și atinge țelul, tînărul lucrează zi de zi, sub îndrumarea antrenorului său Mihail Cucu. El îi oferă suport tehnic și fizic, dar îl susține și psihologic. Fără această ghidare, sportivul riscă să facă greșeli care i-ar putea compromite performanțele.

Calificarea la Jocurile Olimpice la proba lupte greco-romane a implicat trei turnee, oferindu-i tînărului trei șanse. Prima încercare a fost la Campionatul Mondial din 2023 din Serbia, urmată de turneul continental european din Baku, Azerbaidjan, și, din nou, Campionatul Mondial. Valentin a reușit să cîștige toate luptele din ultima competiție, obținînd astfel cota olimpică. „Eu consider că acest rezultat este foarte bun, deoarece calificare este o etapă într-adevăr grea. Parcursul meu tot a fost dificil și acest lucru mă face să fiu mîndru de faptul că m-am calificat, dar nu mă opresc aici.”

Pînă acum, la toate competițiile, sportivul concura în categoria de greutate de 72 de kilograme, dar din motiv că la Jocurile Olimpice nu sînt incluse toate categoriile, fiind cea de 67 și apoi cea de 77, tînărul este nevoit să slăbească. Pentru aceasta, el urmează un regim alimentar echilibrat și destul de strict, evitînd fast-foodul și dulciurile. „Este un sacrificiu și e o etapă destul de grea. Înainte de ziua în care trebuie să ne cîntărim nu este permis nici să mănînci, nici să te hidratezi, de aceea eu mereu zic că doar un sportiv știe gustul apei cu adevărat.”

Pentru a se pregăti mai bine de olimpiadă, Valentin își analizează adversarii din categoria sa de greutate. Urmărește luptele acestora, încearcă să înțeleagă unde mai are de lucrat și se antrenează astfel încît să nu aibă puncte slabe: „Vreau să-mi ating obiectivul, să demonstrez un rezultat frumos, să iau medalia olimpică”.

Viitorul său, tînărul îl vede tot practicînd sau predînd acest sport. Avînd în vedere că este licențiat în Protecție, Pază și Securitate și avînd masteratul în Educație, management și marketing în sport (Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport), viața sa este strîns legată de acest domeniu și de luptele greco-romane.

Potrivit sportivului, în ultimii ani, Moldova este la un nivel destul de înalt în ceea ce privește luptele greco-romane și reușitele tinerilor noștri. „Din 1996 pînă în 2020 niciun luptător de stil greco-roman nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. În 2020, doar Victor Ciobanu a reușit să ajungă la olimpiada de la Tokyo, clasîndu-se pe locul V. În acest an, deja sîntem doi, el și eu. Cred că acest lucru înseamnă mult. Datorită faptului că ni s-au ridicat bursele, că se organizează mai multe deplasări și cantonamente peste hotarele țării, progresăm. Acum, la fiecare categorie de vîrstă, și la europene, și la mondiale, luptătorii moldoveni obțin medalii, ceea ce este îmbucurător.”

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав