X 
Arşiţa stiri: 180
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1455

Olimpicii Moldovei: Radu Lefter, luptătorul care își dorește să revină de la Paris cu o medalie olimpică

22 iul. 11:00   Sport
6 ore in urma 1861 0

Radu Lefter, este un luptător din Republica Moldova, care în acest an pentru prima dată va merge la Jocurile Olimpice de la Paris pentru a face tot posibilul ca să revină acasă cu o medalie.

Radu lefter s-a născut pe 31 martie 2001 în satul Cobilea, raionul Șoldănești.

Palmares:

  • Campionatul European cadeți-bronz 2017
  • Campionatul European juniori -argint 2019
  • Campionatul European U-23 -argint 2021
  • Campionatul Mondial U-23-argint 2021
  • Campionatul European U-23-bronz 2022
  • Campionatul European U-23-bronz 2023
  • Campionatul Mondial U-23-argint 2023
  • Campionatul European U-23-aur 2024

La vîrsta sa de doar 23 de ani, tînărul a reușit deja performanța de a deveni de două ori în carieră campion mondial la categoria de 97 kg la campionatul Under - 23.

”Acestă medalie a ajuns foarte greu în Republica Moldova deoarece am reușit să obțin aurul după a cîncea încercare. Munca zi de zi mi-a adus medalia de aur. Aveam o presimțire că plec după titlul de campion din motiv că acesta este ultimul an, sînt cam cel mai experimentat din concurenți. Era și timpul ca să devin campion. Au fost puține emoții însă le-am depășit”, recunoaște Radu.


Pasiunea pentru sport a apărut dintr-o coincidență, încă pe cînd era pe băncile școlii.

”Luptele la mine au pornit dintr-o ceartă cu colegii de la școală cînd eram mai mic. Am primit cîteva lovituri de la niște băieți mai mari și după ceartă am mers acasă plîngînd la tatăl meu. I-am povestit toată cearta, iar el, peste cîteva zile, a venit cu propunerea de a merge la lupte. Nu știu de unde și pînă unde, dar tatăl meu a luat legătura cu primul meu antrenor de lupte, Alexandru Botnarenco, din satul Cusmirca, raionul Soldanesti. După care am început să prind o plăcere și o dorință de a munci mai mult și mai bine. Am mers la cîteva competiții, după care am venit chiar din prima încercare cu o medalie acasă”, a declarat Radu Lefter pentru Noi.md.

Ca orice sportiv, atunci cînd iese pe ring unicul gînd care îl are este de a învinge.

”Cînd ies pe salteaua de lupte, ies întoadeuna cu gînduri pozitive cu dorința de a învinge”, recunoaște Radu.

Deși inițial acesta nu a reușit să obțină coda de participare la jocurile Olimpice de la Paris, totuși, într-un final sportivul a obținut biletul de calificare pentru olimpiadă după ce luptătorii cu statut neutru au fost excluși. Federația Internațională de Lupte i-a acordat cotă de participare lui Radu Lefter grație poziției sale ocupate în clasamentul mondial.

”M-am bucurat foarte mult, aveam emoții foarte mari cînd am văzut că sînt calificat la olimpiadă și merg la Jocurile Olimpice. Ca orice sportiv îmi doresc foarte mult să obțin o medalie, nu merg doar pentru participare.”, a spus Radu Lefter.

Anul acesta, Radu Lefter a devenit în premieră campion european la lupte libere, rezervat sportivilor sub vîrsta de 23 de ani. Astfel, a adus pentru prima dată titlul continental țării noastre la această categorie de vîrstă.

Ultima dată, Republica Moldova a fost reprezentată la Jocurile Olimpice la proba lupte libere în 2016. La olimpiada din Rio de Janeiro au evoluat Nicolae Ceban și Eugen Nedealcu.

Sportivul recunoaște că orice luptă este de fiecare dată una foarte complicată, iar atunci cînd simte că nu mai are puteri, merge acasă la părinți unde se încarcă de energie.

”Cel mai mult mă susține familia, familia este mereu alături. La fel sînt lîngă mine antrenorii și prietenii. Atunci cînd sint că nu mai pot merg la părinți acasă de unde mă încarc cu foarte multă energie”, a povestit Radu Lefter.

Orice luptă reprezintă o nouă experiență pentru sportiv, însă în acest an, mai mult ca oricînd sportivul își dorește să revină acasă cu o medalie.

”Așteptările de la Jocurile Olimpice sînt de-a aduce o medalie și să capăt experiențe noi!”

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică!

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав