X 
Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 218
Transnistria stiri: 1417

Denis Vieru: O dedic oamenilor care într-adevăr țin la mine, și-au făcut griji și mă iubesc

5 aug. 20:45   Sport
5 ore in urma 1462 0

„Ne dorim să păstrăm tradiția, an de an, să bucurăm publicul, să revenim acasă eroi, eroii țării, ca oamenii într-adevăr să înțeleagă că și în R.Moldova poți obține rezultate frumoase. Doar trebuie să crezi în tine, să-ți dorești enorm de mult. Este o medalie foarte valoroasă, nu are preț. Multă lume a muncit pentru asta. O dedic oamenilor care într-adevăr țin la mine, și-au făcut griji și mă iubesc”, declară într-un interviu în exlusivitate la RFI, Denis Vieru, primul judocan din R.Moldova care cucerește o medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice.

„A fost foarte bine. Multă lume mi-a spus că este uimită, două medalii olimpice la proba judo, două zile consecutive. Emoționați, eram cumva în aștepare la o medalie olimpică din partea mea. Dar în final cînd au fost două, m-am bucurat foarte mult și pentru colegi, și pentru echipă, pentru federație, pentru toți oamenii care au fost alături mulți ani. Ne-au susținut, asta și a dat roade, ne-a făcut să credem, să visăm, să obținem un rezultat puternic. Este o medalie foarte valoroasă, nu are preț. Nu este corect să o dedic unei singure persoane. Multă lume a muncit pentru asta. O dedic oamenilor care într-adevăr țin la mine, și-au făcut griji și mă iubesc”, spune judocanul Denis Vieru.

Sportivul moldovean a reușit să cîștige bronzul la JO de la Paris, după 21 de ani de muncă, cu zeci de medalii, scrie sursa citată.

„Am bifat practic la toate turneele, competițiile oficiale, europene, mondiale. Deja și la Jocurile Olimpice. sînt foarte multe. Am în palmares toate medaliile posibile. Evident că mai sînt rezultate pe care R.Moldova nu le-a bifat de cînd a devenit țară independentă – campion mondial și o finală olimpică. Sper să ne focusăm foarte bine, să punctăm noi, anume generația asta și dacă nu, să aibă succes cealaltă. Ne dorim să păstrăm tradiția, an de an, să bucurăm publicul, să revenim acasă eroi, eroii țării, ca oamenii într-adevăr să înțeleagă că, și în R.Moldova poți să obții rezultate frumoase. Doar trebuie să crezi în tine, să-ți dorești enorm de mult”, continuă Denis Vieru la RFI.

Medaliatul cu bronz la JO de la Paris spune că la un asemenea nivel competițional un factor foarte important este moralul și cum ești dedicat pentru această luptă.


„Foarte mulți sportivi titrați au cedat, nu au reușit să se controleze emoțional și au pierdut meciurile. Nu în zădar se zice că, pe lîngă faptul că ești pregătit foarte bine, trebuie să fii emoțional foarte puternic. Este cumva o competiție pentru cei mai deosebiți, mai norocoși. sînt mulți factori care ar ajuta la un scor bun, la un succes, la o victorie. Doar că nu tuturor le este dat. Și nu pot să zic că, de fiecare dată am fost puternic, au fost momente în viață cînd am și căzut. Mă uimesc și mă stimulează acei oameni care au reușit să se ridice de jos. Nu pot să zic că o luptă a fost mai puternică, alta mai slabă. La acest nivel, competiția este foarte dificilă și foarte grea”.

„Fiecare sportiv își dorește o medalie olimpică, cea mai înaltă distincție, să zicem așa. Am avut încredere în antrenor, în staff-ul tehnic, în oamenii care au fost alături. Din ianuarie am refuzat absolut toate interviurile, aparițiile în presă, eram focusat pe ce am de făcut pentru JO, să nu mă deranjeze absolut nimeni, anume pentru acest scop. Este o muncă grea. Pe lîngă dedicație este și o jertfire pentru că în mare parte ai deja două familii – familia judo și familia personală. Evident, cu familia judo te vezi mai des și multe lucruri le jertfești pentru a obține rezultate. Dar așa sînt sportivii, probabil”.

Totodată, Denis Vieru vorbește despre importanța proiectului ”Judo în școli” din R.Moldova. Pentru a crește viitori campioni avem nevoie de investiții mai mari în sport, mai spune judocanul medaliat cu bronz la Paris.

”Este foarte bun acest proiect Judo în școli. După aceste rezultate frumoase de la Jocurile Olimpice, oamenii tot mai mult se atrag. Este o cultură, o educație specială. Este un bun program pentru un copil, să facă sport să fie sănătos, să aibă un regim, să nu umble străzile, să nu hoinărească. Bazele se pun de mici. În plus, îndrîgind sportul, copilul are foarte mari perspective. Un anturaj bun, un viitor superb pentru el, pentru familia lui și oamenii din preajma lui”.

„Avem o țară micuță, dar ne bucură faptul că reușim. sînt progrese. Îmi place mult că sînt schimbări, spre exemplu dublarea burselor. Premiile sînt destul de ok comparativ cu alte țări. Evident, ne dorim mai mult. Cu pași mici vom ajunge la un rezultat și mai frumos chiar ce ține de finanțare, Legea sponsorizării, sponsorii care vin cu o motivare și susținere puternică. Partenerii evident au un rol foarte important în progresul și ajutorul unui sportiv. Startul bunei dispoziții vine din partea lor”, a precizat Denis Vieru.

Judocanul moldovean a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a trecut de finlandezul Luukas Saha și sîrbul Stranhija Buncic, iar în semifinale a fost învins în golden score de campionul olimpic, japonezul Hifumi Abe. În finala mică a categoriei de greutate 66 kg, Denis Vieru a dispus de francezul Walide Khyar și a devenit primul judocan moldovean care reușește să cucerească o medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав