X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Alexandr Stoianoglo: "Sportul este calitatea generației tinere, nu un mijloc de politică"

27 iul. 18:15   Sport
3 ore in urma 652 0

Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general al Republicii Moldova, a venit cu un mesaj în rețelele sociale în contextul inaugurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris - 2024, despre care a menționat că sînt un prilej oportun pentru evaluarea importanței culturii fizice și sportului în consolidarea societății, întărirea sănătății publice și a fiecărui cetățean, notează Noi.md.

"Spre regret însă, și în acest domeniu avem foarte mult de recuperat din performanțele de odinioară. Cifrele vorbesc de la sine: de la 41 de participanți la Olimpiada din 1996 din Atlanta, cînd Republica Moldova, în premieră, a participat cu o echipă națională separată, acum, în anul 2024 la Paris, în componența echipei avem doar 26 de sportivi moldoveni calificați. Aceștia deja pot fi considerați adevărați eroi, reușind să se califice în condiții net inferioare colegilor din alte state.

Nu sînt împotriva scoaterii dividendelor politice din sport, dar mai intîi ar trebui să revenim la ideea susținerii sportului din Republica Moldova. Pe fonul recentelor asocieri evidente cu Mișcarea Olimpică din Moldova, lichidarea rapidă și inexplicabilă a Universității de Educație Fizică și Sport lasă un gust amar. Sportul este viața și calitatea generației tinere, nu este un mijloc de politică și jocuri electorale.

Toată viața am practicat și sînt un adept înflăcărat al sportului. Pot afirma din propria-mi experiență că anume sportul și modul sănătos de viață sînt cea mai sigură cale spre îmbunătățirea calității vieții, un colac de salvare pentru depășirea unor stări și perioade dificile. Anume sportul unește oamenii, colectivele și întreaga societate – fenomene extrem de actuale în prezent{...}".

Totodată, Alexandr Stoianoglo a venit și cu urări pentru sportivii noștri, care, în această perioadă, luptă la Paris pentru multrîvnitele medalii olimpice.

"Profit de ocazie și urez fiecărui olimpic și antrenor moldovean să-și atingă performanțele maxime, iar nouă să ne aducă cît mai multe clipe de mîndrie și fericire de fiecare dată cînd pe arenele sportive va fi arborat tricolorul și intonat Imnul Republicii Moldova".

Menționăm că pînă pe 11 august, țara noastră va concura la următoarele probe sportive: tir cu arcul, atletism, canoe, judo, înot, lupte, tir, haltere, tenis de masă și dresaj.Totodată, Moldova va fi reprezentată de 5 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie. Echipa națională va concura pentru medalii în trei probe sportive-para judo, para powerlifting și para atletism.


Noi.md vă amintește despre proiectul nostru, în cadrul căruia le prezentăm cititorilor noștri echipa olimpică. Vă îndemnăm să susțineți echipa noastră olimpică! #HaiMoldova.

Totodată, dacă sînteți un fan al sportivilor moldoveni, vă îndemnăm să vă abonați la pagina de Facebook Noi.md Sport, unde veți afla ultimele noutăți sportive. Informații despre calendarul evoluțiilor sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de vară din 2024, Paris pot fi aflate în proiectul Noi.md "Infografică".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав