Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Acțiunile Manchester United cresc rapid după anunțul privind posibila vînzare a clubului

25 noi. 2022,, 22:00   Sport
2770 0

Clubul de fotbal englez Manchester United (MU) are o armată atît de mare de fani în întreaga lume, încît știrile despre posibila sa vînzare au făcut furori chiar și în timpul Cupei Mondiale din Qatar. Frații Glazer, care au deținut MU timp de 17 ani, au refuzat mult timp să vîndă clubul, dar acum se pare că acest moment mult așteptat de milioane de fani în sfîrșit a sosit.

Au apărut deja și primii potențiali cumpărători. Printre ei se numără cel mai bogat britanic, Sir Jim Radcliffe, a cărui avere este estimată la aproximativ 12 miliarde de lire sterline (14,5 miliarde de dolari).

Acțiunile Manchester United PLC au crescut pe 23 noiembrie cu 21,45% la apariția știrii privind vînzarea. În ciuda faptului că echipa nu prea strălucește pe terenul de fotbal, clubul nu are probleme cu finanțele.

În declarația MU, apropo, cîștigător de 20 de ori al Ligii Angliei, se spune că vor fi studiate și examinate "toate alternativele strategice", inclusiv noi investițiile în club, vînzarea și alte tranzacții. Vînzarea clubului fraților Glazers a fost în mod evident determinată de nemulțumirea puternică a fanilor și de eșecul organizării Superligei Europene.

Pe lista potențialilor cumpărători ai MU Există doar miliardari. Nu este nimic surprinzător în acest fapt, pentru că "diavoli roșii" costă mult. Desigur, nu există date privind prețul pe care îl cere familia Glazer pentru club, dar de cele mai multe ori se numește suma de 8 miliarde de lire sterline. Vînzarea pentru o sumă atît de mare, dacă va avea loc, desigur, va fi un record în lumea sportului.


Pe lista posibililor cumpărători apare și numele lui Jim Ratcliffe, deoarece, așa cum s-a aflat zilele trecute, el s-a întîlnit în secret în octombrie cu familia Glazer pentru a discuta despre cumpărarea MU, dar ar fi spus că "aceștia nu vor să vîndă".

Un alt cumpărător ar putea fi Jim O'Neill, fost economist șef la Goldman Sachs. El a condus consorțiul "Cavalerii roșii", care în 2010 a încercat fără succes să cumpere MU de la frații Glazer.

Este posibil și chiar foarte probabil, avînd în vedere prețul astronomic al Clubului, ca noul proprietar al celebrului club de fotbal englez să devină un străin. Banca americană de investiții Raine Group, care a vândut Chelsea în urmă cu cîteva luni, care mulți ani a fost deținută de Roman Abramovich, a spus că visează să cumpere MU oamenii de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. S-ar putea ca printre ei să fie cel mai bogat om de pe planetă, Elon Musk, care a scris despre cumpărarea clubului din Manchester pe Twitter, cel mai probabil în glumă, dar poate și în serios. Cel puțin el are destui bani pentru a cumpăra MU chiar și la un preț astronomic.

Cu toate acestea, el va avea concurenți destul de decenți. Se știe, de exemplu, despre marele interes al Dubai International Capital pentru MU, subdiviziunea investițională a Fondului Suveran din Dubai, care aproape că a cumpărat Liverpool în 2007, precum și compania americană Harris Blitzer Sports Entertainment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?