X 
Cutremure stiri: 507

Ziua Internațională a Muzicii, marcată printr-un eveniment special la Academia de Științe a Moldovei

4 oct. 16:29   Societate
2 ore in urma 1225 0

Pe 1 octombrie 2024, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Muzicii, organizat în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, anunță Noi.md

Personalități marcante din domeniul artei muzicale s-au reunit pentru a celebra importanța muzicii în societate.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a deschis evenimentul, subliniind că „muzica este o platformă unică de interacțiune” și a vorbit despre noile tendințe muzicale, precum renașterea muzicii tradiționale și afirmarea stilurilor retro și tehno.

Un moment special al evenimentului a fost dedicat maestrului Gheorghe Mustea, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de activitate artistică, dintre care 35 de ani la pupitrul Orchestrei Simfonice Naționale de la Teleradio Moldova. Prezidiul AȘM i-a conferit Diploma Onorifică „Ambasador al Culturii”. „Am muncit mereu cu dedicație și mi-am dorit ca arta să prospere și ca poporul să aibă acces la toate genurile muzicii”, a declarat Gheorghe Mustea.

Vicepreședintele Academiei de Științe, mem. cor. Ion Hadîrcă, a exprimat dorința ca „evenimentul să devină o tradiție frumoasă” și să contribuie la o lume mai armonioasă, în timp ce dr. hab. prof. univ. Aurelian Dănilă l-a descris pe Gheorghe Mustea ca „un mare sufletist, mereu gata să ajute”.


Compozitorul Constantin Rusnac a evidențiat că „muzica este un instrument esențial în dezvoltarea omenirii” și i-a dedicat maestrului Mustea un acrostih, impresionînd audiența cu un cadou muzical. Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, a vorbit despre rolul muzicii în „păstrarea identității naționale” și în educația muzicală, ce stimulează creativitatea.

Svetlana Bivol, președintele Uniunii Muzicienilor, a evidențiat contribuția maestrului Mustea la educarea muzicală și descoperirea tinerelor talente, numindu-l „un artist generos”.

De asemenea, pe parcursul evenimentului, au avut loc momente artistice oferite de tinerii de la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, elevii școlii de arte „Valeriu Poleacov”, liceul „Ciprian Porumbescu”, și artiști cunoscuți precum Taisia Caraman, Aurel Chirtoacă și naistul Marin Gheras.

Evenimentul s-a încheiat cu o expoziție de fotografie ce ilustrează activitatea artistică a maestrului Mustea, organizată în Sala Aurie a AȘM.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав