X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Votat: Alocațiile lunare suplimentare vor fi majorate

17 mar. 2023,, 12:42   Societate
9488 0

Cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație a fost majorat.

Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Inițiativa legislativă a fost înaintată de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți doi deputați ai Fracțiunii PAS – Boris Marcoci și Dan Perciun. Legea va intra în vigoare la 1 aprilie anul curent.

Proiectul prevede creșterea alocației oferite participanților la războiul de pe Nistru, la acţiunile de luptă din Afganistan şi la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state. De creșteri ale alocațiilor vor mai beneficia persoanele cu dizabilităţi și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova și a lichidării consecinţelor avariei de la Cernobîl.

Totodată, vor crește alocațiile lunare pentru copiii persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, copiii participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi. Alocația este prevăzută pentru copii pînă la atingerea vîrstei de 18 ani sau după această vîrstă, dacă îşi continuă studiile în instituţiile de învăţămînt la cursurile de zi pînă la terminarea studiilor.

Alocații majorate vor fi acordate și unuia dintre părinţii participanţilor la acţiunile de luptă în timp de pace sau la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova căzuţi la datorie sau decedaţi în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar în termen în rîndurile Armatei Sovietice sau ale Armatei Naţionale sau ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi.


De majorare vor beneficia, de asemenea, persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei. Astfel, în funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește pînă la 800–1800 de lei, iar suma totală care ar urma să fie oferită din bugetul de stat în acest scop va constitui circa 90,6 milioane de lei.

4
0
0
3
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?