Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Vor fi consolidate capacitățile Institutului Național al Justiției

30 noi. 2023,, 17:00   Societate
1419 0

O inițiativă legislativă elaborată cu scopul de a consolida capacitățile Institutului Național al Justiției (INJ) și a competențelor audienților INJ a fost votată, în prima lectură, de Parlament.

DOCUMENTUL conține o serie de facilități pentru audienții Institutului Național al Justiției. Aceștia vor fi asigurați medical de către Guvern, printr-un mecanism similar celui existent pentru studenții din instituțiile de învățămînt superior. Pînă în prezent, din suma totală a bursei primite lunar de audienții INJ, care în anul 2023 a fost în valoare de 10 529,10 lei, se reținea 9 % pentru asigurarea medicală. Proiectul de lege mai conține o prevedere care vizează audienții INJ – aceștia vor fi obligați să prezinte declarația de avere și interese personale.

Referitor la examenul de admitere, se propune introducerea obligativității de a publica pe pagina web a INJ rezultatele fiecărei probe și, ulterior, rezultatul final al examenului. Totodată, termenul de contestare a rezultatelor examenului de admitere va fi majorat de la 48 de ore la două zile lucrătoare.

În contextul în care Institutul Național al Justiției se confruntă cu un deficit de formatori, în special judecători la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, se propune diminuarea volumului de muncă pentru judecătorii și procurorii care activează, prin cumul, în calitate de formatori. Suplimentar, se introduce posibilitatea ca și experții internaționali să poată activa în calitate de formatori.

Alte prevederi ale proiectului de lege se referă la reglementarea statutului de conducător al stagiului de practică, modul de constituire a Comisiei pentru examenul de absolvire etc.


Proiectul de lege a fost elaborat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Olesea Stamate. Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

0
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?