Transnistria stiri: 1376
Eurovision stiri: 499

Vocea poporului: "Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales în contextul unor condiții meteo extreme?"

29 noi. 2023,, 15:13 (reactualizat 3 dec. 2023,, 08:00)   Societate
5444 0

Moldova s-a confruntat cu condiții meteorologice extreme la sfîrșitul lunii noiembrie, ninsori neobișnuit de abundente au pus stăpînire pe centrul și sudul țării, provocînd haos. Fenomenele severe de iarnă au dus la pierderi de vieți omenești și au afectat grav infrastructura. Drumurile blocate și vizibilitatea redusă au îngreunat operațiunile de salvare și au lăsat multe comunități izolate. Pentru orice situație de nesiguranță, autoritățile au îndemnat populația să sune la 112.

Pe lîngă numeroasele cazuri reușite de intervenție rapidă și de acordare a primului ajutor, din păcate au existat victime și chiar decese în condițiile vremii severe. Noi.md a aflat, în cadrul unui mic sondaj, cît de rapid a reacționat serviciul de salvare și cum apreciază cetățenii activitatea acestuia în zilele dificile.

"Uneori natura este mai puternică decît noi. În astfel de condiții, desigur, ar fi greu pentru oricine să se descurce, mai ales să restabilească rețelele electrice în localitățile unde oamenii au rămas fără curent electric. Mă bucur pentru ei că au încercat să facă tot ce au putut. Pentru că acum este deja foarte dificil și pot să presupun că s-ar putea să nu fie suficienți muncitori pentru a face față cataclismului într-un timp scurt."

"La concret salvatorii - cred că au lucrat bine, dar toți ceilalți e cam dificil de spus."

"Voi fi sincer, nu chiar bine. Să ajungi dimineața a fost foarte dificil, era ghețuș. Am mers pe ea în ultimele două zile, m-au durut foarte tare picioarele pentru că era greu să merg. Nu este normal, acest tip de muncă ar trebui să fie făcută cît mai repede, faptul că nu poți călca pe pămînt timp de două zile este rău. Eu am avut noroc, nu am căzut, dar cineva... cineva își putea fractura ceva".


"Foarte sensibil, pentru că inițial, înainte de știrile despre consecințele de la începutul săptămînii, am fost pozitiv în ceea ce privește acțiunile salvatorilor, pentru că este o muncă foarte grea și stresantă să-ți pui viața în pericol cînd toată lumea stă la căldură și tu ești în frig. Dar cînd a doua zi am văzut că în Moldova au fost găsiți oameni morți în mașinile lor în timp de pace, că au sunat de trei ori la serviciul de salvare și nu s-a luat nicio măsură, respectul meu a dispărut brusc, iar eu aveam așteptări foarte mari în această privință. Cînd au fost găsiți oameni înghețați în raioanele Căușeni și Anenii Noi, am avut nemulțumiri față de autorități, pentru că în epoca noastră, în epoca tehnologiei, nu este normal ca oamenii să înghețe și nimeni să nu le dea o mînă de ajutor".

"Foarte rău. Duminică, ce a fost? Nu puteai să te duci la magazin să cumperi o pîine. Ce, asta e un lucru bun?"

"Din păcate, nu au gestionat avalanșa de accidente rutiere pe care au avut-o. Dar cred că din cauza protestului cu tractoarele care încă mai durează. Din păcate, nu au făcut față la tot traficul care a fost."

"Drumurile au fost deszăpezite normal, cu promptitudine, totul este în regulă." "Munca salvatorilor? Pozitivă. Dar munca celor care au organizat, care nu au răspuns la cererile oamenilor care au murit - foarte negativ."

Reamintim că un bărbat și o femeie, în vîrstă de 64 și, respectiv, 63 de ani, au fost găsiți morți pe 27 noiembrie într-o mașină blocată în zăpadă în apropierea satului Coșcalia din raionul Căușeni. Incidentul este investigat de poliție, în timp ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o anchetă pentru a stabili dacă tragedia a fost rezultatul neglijenței celor care ar fi trebuit să intervină pentru a-i salva pe cei doi oameni. În legătură cu acest incident, premierul Dorin Recean a cerut demisia șefului Serviciului 112.

4
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?