Atunci cînd Guvernarea neglijează normele internaționale și constituționale, judecătorii sînt obligați să vorbească și să își expună opinia.
Mai mult decît atît, reforma în justiție nu poate fi realizată cu neglijarea opiniei și ciriticilor judecătorilor.
Opinia a fost expusă de judecătoarea Victoria Sanduță, în cadrul unei emisiuni televizate.
”Nu poți să faci o reformă pentru judecători neglijînd opinia lor și criticile lor. Atunci cînd se adoptă o lege care contravine constituției, tratatelor internaționale, drepturilor internaționale ale omului, atunci el judecătorul este obligat să critice această lege. Nu este suficient ca el să înțeleagă că această lege încalcă norma Constituțională, să conteste dacă nemijlocit îl vizează și în privința lui este aplicată legea neconstituțională, el poate contesta această normă, prin contestarea în instanțele de judecată, dar ultimul aviz al Consiliului Judecătorilor Europeni din 2022 spune că este necesar ca judecătorul și să vorbească despre aceasta în spațiul public, inclusiv la emisiuni TV, Radio, în presa scrisă. Să acorde interviuri în care să explice argumentat care este critica adusă acestei legi, de ce ia în calcul o anumită normă constituțională și de asemenea în acest aviz se mai spune că libertatea de exprimare a judecătorilor chiar extinde sfera justiției în privința drepturilor omului. Dacă parlamentul adoptă o lege în care se interzice critica autorităților publice, aceasta este o lege care afectează grav libertatea de exprimare, un drept fundamental al omului și atunci judecătorul are datoria să vorbească.
În avizul Consiliul Judecătorilor Europeni scrie că judecătorul are obligația, datoria să vărbească, pentru că dacă nu el, atunci cine? Societatea a evoluat și este nevoie de alte reguli și atunci Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni trebuie să iasă în public și să vorbească, mai ales atunci cînd democrația este în pericol”, a declarat magistrata.
Mai mult decît atît, Sanduță spună că în prezent democrația în Republica Moldova este într-un real pericol.
Reamintim că la 1 iulie, anul curent, magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru numirea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă.
Anterior, Victoria Sanduța, care face parte din lista celor 13 magistrați propuși de CSM pentru numirea în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă, dar respinși de șefa statului, Maia Sandu, a scris, pe Facebook, că după această decizie, a avut o situație neplăcută cu un reprezentant al unui ONG din țară, care a presupus că aceasta ar avea un conflict personal cu președinta și chiar i-a recomandat să se adreseze la organele competente, pentru a afla „de ce informație dispune Președinția în privința ei”, odată ce candidatura i-a fost respinsă.
Adăuga comentariu