X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4154

Victoria Furtună: "Urmărirea penală în privința mea a fost încetată. Aștept scuze"

28 iul. 08:00   Societate
6236 0

"Am fost notificată despre faptul că urmărirea penală în privința mea a fost încetată. Acum aștept scuze". Declarația a fost făcută de către Victoria Furtună, fost procuror anticorupție, în cadrul emisiunii televizate "Glavnoie", moderată de Nina Dimoglo, notează Noi.md.

"Am fost notificată despre faptul că urmărirea penală în privința mea a fost încetată. Au fost audiate toate persoanele, a fost efectuată expertiza tehnicii ridicate în timpul perchezițiilor din biroul meu și nu au găsit nimic. Și acum îmi este tare intersant, dacă vor veni cu scuze șefa Procuraturii Anticorupție (PA), șefa statului pentru declarațiile lor, precum că eu sînt un procuror, care a încălcat legea, care și-a depășit atribuțiile de serviciu, acționînd ilegal pe parcursul anilor mei de carieră. Aștept, așadar, scuze. Cred că va fi un bun exemplu pentru alți cetățeni.

Din ordonanța, pe care am primit-o, eu înțeleg că, de fapt, procurorii muncesc și o fac obiectiv. În tot acest răstimp, eu le scriam plîngeri în fiecare zi să facă una-alta, pentru că eu cunosc legea și acesta este dreptul meu și m-am folosit de instrumentele legale, pe care le cunosc.

A fost pătat numele meu și statutul. Așa că, în opinia mea, dacă procurorii văd că nu există componente ale infracțiunii ei nu vor merge mai departe. Cred că totuși ei se încep a trezi încet-încet și înțeleg că politicienii sînt politicieni, dar procurorii trebuie să acționeze doar în interesul statului și al cetățenilor".

Amintim că în luna aprilie curent Victoria Furtună a acționat-o în judecată pe șefa statului, care în martie, în cadrul unei conferințe de presă, fără a-i da direct numele, a spus că unii procurori, ca și-n perioada lui Vlad Plahotniuc, comit abuzuri.


În martie, Victoria Furtună, care a activat timp de 18 ani ca procuror la PA, a publicat o înregistrare video în care a declarat că și-a dat demisia pentru că a fost privată de dreptul de acces la secretele de stat în baza unui aviz negativ al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

"Eu am depus plîngere pe cazul falsificării actelor oficiale ale SIS-ului și aparatului președintelui țării. Un judecător a scris o plîngere, menționînd că în privința lui au fost pornite dosare penale, în care figurează acte, care nu corespund realității. Am examinat aceste documente, am făcut demersuri la SIS, Președinție, Centrul Național Anticorupție ca să-mi prezinte toate ordonanțele pe numele acestui judecător și cauzele penale pornite. S-a constatat că toată informația prezentată în documente era falsificată. Și eu, ca procuror, am inițiat dosar pe faptul că actele, pe care le-au prezentat și SIS și Președinția organului de urmărire penală nu corespund realității.

Cînd am solicitat documente secrete de la președinție, atunci a început și tot acest scandal împotriva mea. SIS nu mi-a dat acces la acte secrete, menționînd că sînt un cetățean al Republicii Moldova destul de periculos. Au mai spus ulterior că nici nu am avut un astfel de drept de acces, deși nu este adevărat. Nouă, procurorilor, ne dau o astfel de permisiune o dată la 3-4 ani și se prelungește. Nu am fost notificată despre termen, atunci cînd am înțeles că am nevoie de acest acces pentru o examinare minuțioasă a documentelor ei au spus că nu mi-l oferă și că sînt un cetățean periculos. La întrebarea mea de ce, mi-au răspuns că eu inițiez cauze penale împotriva SIS și președinției și prejudiciez astfel statul {...}".

Amintim că anterior, într-un comunicat de presă Procuratura Anticorupție a precizat că "pe 01 martie 2024 a sesizat Procurorul General despre o scurgere de informație în legătură cu o cauză penală în gestiunea PA, identificînd în așa mod o potențială infracțiune contra justiție comisă de către angajați ai Procuraturii Anticorupție și anume divulgarea datelor urmăririi penale".

La rîndul său, SIS a menționat că acuzațiile Victoriei Furtună în adresa instituției sînt neîntemeiate. "Calificăm aceste declarații neîntemeiate, fără suport probatoriu și rezultat al frustrărilor personale".

"În rezultat, am plecat din procuratură. Eu nu pot să lucrez, cînd nu mi se permite să acționez conform legii. Dacă consider că se încalcă legea, trebuie să acționez, pentru că, ulterior, ei voi pleca, dar eu voi rămîne. Și toate deciziile mele trebuie să fie luate în strictă conformitate cu legea. Or, cred că anume astfel trebuie să lucreze fiecare procuror: să facă abstracție de emoții și de interese și să acționeze doar așa cum scrie legea", a punctat Victoria Furtună.

25
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав