X 
Transnistria stiri: 1362
Eurovision stiri: 499

Veste buna pentru moldovenii care muncesc legal în Grecia: vor avea dreptul la pensia pentru limita de vîrstă

11 dec. 2022,, 10:00   Societate
3299 0

Cetățenii moldoveni care au muncit legal în Grecia vor avea dreptul să ridice lunar o pensie pentru limita de vîrstă. Aceleași drepturi în R:Moldova le vor avea și cetățenii greci. Prevederea se conține în Acordul în domeniul securității sociale, semnat recent la Chișinău.

„Cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vîrstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal”, se arată în comunicatul Casei Naționale pentru Asigurări Sociale (CNAS), transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Potrivit acordului, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicînd legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Acordul prevede, printre altele, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare care permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială. Acordul este valabil pentru o perioadă nedeterminată.

În prezent în R.Moldova sînt aplicate prevederile ale 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale, semnate cu Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.


CNAS precizează că mai sînt semnate, de asemenea, acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei, care, la momentul actual nu sînt intrate în vigoare.

0
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?