X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vasile Chirtoca: "Statul este obligat să creeze condiții de creație pentru talentele remarcabile din țară"

28 ian. 2023,, 10:00   Societate
3216 0

Statul, dacă într-adevăr are grijă să dezvolte cultura, este obligat să creeze toate condițiile de creație pentru talentele remarcabile din țară.

De acest lucru este convins Președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, sponsorul și coautorul, împreună cu Constantin Moscovici, a proiectului ”Hiturile moldovenesti ale anilor 70-90”.

El a menționat într-un interviu pentru Noi.md că un om de creație are nevoie de liniște și de posibilitatea de a se elibera de rutina zilnică, pentru a crea și a-și realiza ideile. Dar există familia, copiii, necesitatea de a rezolva problemele care țin de locuință, odihnă, educație…

”Desigur, în lume există mecenați, editori și impresari, capabili să ofere un start acestor oameni. Dar în condițiile unei piețe mici, artiștilor moldoveni le este foarte dificil să obțină pe arena internațională succesul și popularitatea care să le asigure pacea și confortul necesar pentru a putea crea. Anume de aceea unul dintre factorii importanți, care au condiționat apariția în RSSM a unor mari compozitori, cineaști, literați și oameni de artă, a fost faptul că statul în mare parte și-a asumat grijile pentru bunăstarea lor materială ( (alocarea prioritară de locuințe, vile, sanatorii, case de odihnă, onorarii mari, salarii stabile, prime etc.). Cum numai oamenii de artă din fosta URSS au fost lipsiți de tutela statului, imediat a scăzut nivelul activității lor de creație. În particular, nimeni dintre marii moldoveni ai epocii sovietice nu a mai creat opere semnificative în ultimii 30 de ani”, a subliniat Vasile Chirtoca.

În opinia sa, chiar dacă țara noastră nu este foarte bogată, nu este nevoie de foarte mulți bani pentru a asigura, spre exemplu, 100 dintre cei mai remarcabili oameni de cultură din Moldova cu tot necesarul pentru o viață liniștită și pentru creație.


Din calculele dlui V.Chirtoca, pentru a realiza această sarcină ar fi suficiente 100-150,0 milioane de lei pe an. Dar țara ar primi de la acești oameni mult mai mult, căci ei ar alege să trăiască în țară, ar promova cultura și ar educa tineretul, ar susține concerte și ar spori prestigiul țării, încrederea tinerilor în viitorul ei și mîndria pentru țara care este capabilă să nască talente mari. Și prestigiul profesiilor de creație, în aceste condiții, ar spori semnificativ.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?