TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Va fi sau nu obligatorie uniforma școlară? Ministerul Educației a anunțat decizia

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-o circulară adresată direcțiilor de învățămînt anunță că uniforma școlară nu va fi obligatorie, potrivit platformei monitordrepturilecopilului.md, citată de Noi.md.

Potrivit circularei, doar instituțiile de învățămînt pot decide introducerea unei uniforme sau a unui cod vestimentar pentru elevi.

Astfel, consiliul de administrație, consiliul profesoral, consiliul elevilor și consiliul părinților pot decide în cadrul instituției sau la nivel de raion/municipiu dacă elevii trebuie să poarte o uniformă sau pot să adopte un cod vestimentar.

În circulara sa, Ministerul precizează că „strategiile de promovare a unui cod vestimentar școlar nu trebuie să includă proceduri coercive, de discriminare și de sancționare prin aplicarea diferitor forme de intimidare asupra elevului și familiei acestuia. Instituția de învățămînt va promova exclusiv instrumente de educare și sensibilizare a elevului și părinților bazate pe respect, empatie, corectitudine și responsabilitate pentru asigurarea dreptului fiecărui copil la educație obligatorie și gratuită.

În cazul apariției unor disensiuni, urmare a nerespectării de către unii copii a codului vestimentar adoptat, administrația școlii identifică soluții pentru remedierea acestora, respectînd principiul interesului superior al copilului. În niciun caz, sub nicio formă, elevului nu i se va limita sau interzice/refuza accesul în instituție sau sala de clasă, se mai arată în circulara emisă de Minister.


Primăvara trecută, Ministerul Educației a lansat ideea introducerii uniformei școlare, urmînd să identifice soluții pentru susținerea copiilor ce provin din familii social-vulnerabile. Propunerea insituirii obligatorii a uniformelor a fost criticată de unii experți, care au atenționat că acest lucru va pune o povară financiară suplimentară asupra părinților. Potrivit estimărilor făcute, prețul unui set școlar complet (toamnă-primavară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2000-3000 de lei pentru fiecare copil.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load