Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Va fi instituit un cadru permanent de reglementare pentru recensăminte

14 iul. 2022,, 16:08   Societate
2593 0

În Republica Moldova va fi instituit un cadru general permanent de reglementare pentru recensămintele populației și locuințelor, excluzînd vidul legislativ existent. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de lege care stabilește instituirea unor norme generale, ce vor fi valabile pentru toate numărătorile oficiale viitoare. Acest lucru va permite eficientizarea organizării și desfășurării recensămintelor, reducînd resursele administrative și bugetare necesare.

”Proiectul de lege are drept scop crearea cadrului legal necesar pentru realizarea viitoarelor recensăminte ale populației și locuințelor în Republica Moldova, dar și excluderea vidului legislativ, avînd în vedere că ultimul recensămînt a fost realizat în anul 2014, fiind reglementat prin lege dedicată, al cărei efect de reglementare s-a consumat în anul 2014”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Documentul se referă și la procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare și diseminare a datelor despre persoane și locuințele acestora, precum și la producerea indicatorilor statistici de recensămînt.

Potrivit Biroului Național de Statistică, următorul recensămînt se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Bugetul total estimativ al acestuia este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Proiectul prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puțin o dată la 10 ani. Scopul acestora va fi de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe – necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor. Organizarea și desfășurarea recensămintelor anterioare era reglementată prin adoptarea unor acte normative specifice fiecărui recensămînt.


Proiectul de lege a fost elaborat de către Biroul Național de Statistică, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Pentru a deveni lege, acesta trebuie să fie votată în lectură finală.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?