Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Unul dintre judecătorii respinși anterior de Maia Sandu, numit în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă

7 mai. 13:22   Societate
2367 0

Un judecător, respins anterior de Maia Sandu, a fost numit în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă, în cadrul ședinței de astăzi a CSM.

„S-a constatat că temeiurile de refuz al președintei Maia Sandu nu s-au probat”, a declarat membra Consilului, Maria Frunze. Plenul CSM a decis, în unanimitate, să suțină cererea privind înaintarea în funcția de magistrat a lui Valeriu Hudoba, de la Judecătoria Comrat, notează Noi.md cu referire la unimedia.

„La 10 martie 2022, Valeriu Hudoba a depus cerere prin care a solicitat CSM înaintarea sa în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Prin demersul din 15 aprilie 2022, adresat președintei Maia Sandu, CSM a remis dosarele ale 40 de judecători, printre care și Valeriu Hudoba, pentru numirea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Potrivit avizului din 8 noiembrie 2022, șefa statului a respins candidaturile mai multor judecători, printre care și Valeriu Hudoba. Ca motiv de respingere, în sccrisoarea președintei este indicat faptul că, potrivit informațiilor prezentate de CNA, există diferențe între veniturile declarate și proprietățile obținute. La acest motiv, conform notei informative a Inspecției Judiciare, s-a constatat că temeiurile de refuz al președintei Maia Sandu nu s-au probat. În acest sens, Valeriu Hudoba a prezentat și procesul verbal al ANI, care nu a constatat că între averea dobîndită și veniturile obținute există vreo diferență.

Totodată, ca urmare a informației prezentate de CNA, în privința lui o cauză penală în baza articolului pemntru îmbogățire ilicită, iar prin ordonanța PA, a fost scos de sub burmărire penală, din lipsa faptului infracțiunii”, a punctat Maria Frunze, membră CSM.

La rîndul său, Valeriu Hudoba a venit cu anumite precizări: „Activez în sistemul de drept deja de 18 ani, dintre care 10 ani în sistemul procuraturii și restul în sistemul judecătoresc. Niciodată nu am fost sancționat în niciun fel, m-am străduit mereu să-mi exercit atribuțiile de serviciu la un nivel corespunzător.


În ceea ce privește avizul doamnei președinte din 8 noiembrie 2022, l-a sfîrșitul lui 2021, în privința mea au fost începute cîteva controale, de către organele competente, ANI, CNA, PA. S-a constatat că nu există nicio diferență între veniturile și bunurile procurate de mie și familie, în perioada 2010 -2022. Și ARBi a verificat minuțios toată activitatea mea, a familiei, rudelor și prietenilor și a constatat că veniturile familiei sînt mai mari decît cheltuielile și bunurile procurate. În urma controlului efectuat, s-a emis act de constatatre, în august 2022, prin care s-a constatat lipsa încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale și ordonanța din octombrie 2022, prin care s-a clasat procesul penal, din motiv că nu există fapta infracțiunii. Am fost verificat și de Inspecția Judiciară, care a constatat, în nota infirmativă din noiembrie 2022, că nu există dubii în privința mea”.

CSM a decis, cu 9 voturi pro, ca Valeriu Hudoba să fie numit în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

9
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?