X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Un tunel de peste 100 de ani, descoperit în inima capitalei (VIDEO)

7 mai. 2019,, 09:50   Societate
4240 1

În centrul Chișinăului a fost descoperită o galerie subterană. Tunelul se află chiar sub clădirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și a fost descoperit în timpul unor lucrări de fortificare a fundației.

„Documentele ne spun foarte clar că clădirea aceasta a fost din start gîndită ca să fie o școală. Așa a și fost - gimnaziul nr. 3 de băieți. Clădirea aceasta a apărut la începutul secolului XX. Credem noi că și galeriile acestea subterane sînt legate de construcția și funcționalitatea clădirii. Acum, nemijlocit la ce bun au servit, nu vă putem spune, deoarece enigma este în față. Cu cît vom avansa cu cercetarea, vom putea răspunde la întrebări”, declară directorul de proiect, Sergiu Musteață, potrivit agora.md.

Galeria subterană este construită din cărămidă și blocuri din piatră de calcar și, la prima vedere, ar avea o lungime de 20 de metri.

Deși imobilul are puțin peste 110 ani, planul construcției nu s-a păstrat.

Clădirea a fost afectată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Cercetarea, la care muncesc trei arheologi și doi arhitecți, face parte dintr-un amplu proiect - „Chișinăul subteran”.

În cadrul proiectului, vor fi cercetate și alte galerii subterane din Chișinău, dar și de la Soroca. Acesta este finanțat de Ambasada SUA din Republica Moldova și are o durată de 1,5 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?