X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Un nou val: tinerii pedagogi vor da viață școlilor rurale

25 aug. 23:01   Societate
3 ore in urma 847 0

Pentru tinerii pedagogi care vor merge să lucreze în școlile din sate sînt prevăzute ajutoare bănești și alocații.

Despre aceasta a declarat pentru noi.md șefa Centrului de Orientare și Consultanță în Carieră de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Tatiana Yavuz.

Pentru a păstra legătura cu foștii săi studenți, universitatea a lansat proiectul „Upgrade”. Dacă în perioada sovietică exista practica de repartizare a tinerilor specialiști, după ce Moldova a obținut independența, statul a renunțat la această practică, iar fiecare student de ieri a început să-și caute un loc de muncă de sine stătător. Dar curînd instituțiile preșcolare, școlile, instituțiile medicale, precum și instituțiile social-culturale au început să se confrunte cu un deficit uriaș de cadre.

Acest lucru a început să se simtă mai ales în localitățile rurale. Atunci cînd autoritățile și-au dat seama că Moldova ar putea rămîne fără specialiști, au decis să revină la practica repartizării obligatorii a absolvenților universitari care au studiat la buget. În plus, autoritățile au început să introducă stimulente bănești, atrăgînd tinerii specialiști în sate prin acordarea de indemnizații. Despre cum sînt implementate deciziile autorităților și cum este realizată repartizarea absolvenților a relatat pentru site-ul noi.md șefa Centrului de Orientare și Consultanță în Carieră de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Tatiana Yavuz.

Potrivit acesteia, în anul 2024 universitatea pedagogică Ion Creangă are de repartizat 508 absolvenți bugetari, care au studiat la specialități pedagogice. Din acest an, termenul obligatoriu de repartizare pentru profesori, precum și pentru medici, a crescut de la trei la cinci ani. Iar dreptul de a primi ajutorul unic în valoare de 200 de mii de lei îl au doar tinerii specialiști cu studii superioare, care nu au deloc experiență de muncă. Suma va fi achitată treptat. De asemenea, statul promite să compenseze, pe parcursul celor 5 ani de muncă în localitățile rurale și centrele raionale, cheltuielile pentru închirierea locuinței în sumă de 1000 lei lunar și 3000 de lei pentru achitarea energiei termice și electrice. ”Anul acesta procedura de repartizare a absolvenților, inclusiv ai universității noastre, a fost una nouă.


Anterior, repartizarea era făcută de o comisie specială, creată în fiecare universitate, absolvenții aplicau și puteau alege locurile vacante propuse. În acest an concursul a fost organizat online. În internet, fiecare absolvent a completat chestionarul, a prezentat actele necesare (buletinul de identitate, diploma, documentul de evaluare) și a ales, din lista oferită de Ministerul Educației și Științei, locul vacant în localitatea rurală sau centrul raional, care i se potrivește. E de menționat, că fiecare absolvent poate pretinde concomitent la mai multe locuri vacante”, a relatat Tatiana Yavuz în comentariul pentru noi.md. Î

n ceea ce privește absolvenții care au studiat prin contract,aceștia își caută de sine stătător un loc de lucru după absolvire, dar și lor li se permite să aplice pentru posturile vacante oferite de Ministerul Educației și Științei. Potrivit Tatianei Yavuz, administrația universității pedagogice intenționează să țină în continuare legătura cu foștii studenți pentru a fi la curent cu planurile acestora de angajare, calitatea cunoștințelor primite la universitate etc. ”La începutul lui septembrie le vom expedia absolvenților noștri chestionare cu întrebări care ne vor ajuta să înțelegem dacă s-au angajat în Moldova sau au plecat la muncă peste hotare.

Depinde de fiecare absolvent dacă ne va răspunde sau nu. Acum a fost lansat un proiect internațional denumit „Upgrade”, în cadrul căruia, cu asistența Ministerului Educației și Științei, vor fi aduse modificări legislației actuale pentru a obliga absolvenții, în cazurile în care universitățile îi contactează cu chestionare, să răspundă la întrebările cuprinse în ele: unde se află, unde lucrează, câți ani predau, cât de mulțumiți sunt de profesie, dacă programul universitar corespunde competențelor cerute în practică, și altele.

În următorii doi ani, acest proiect sperăm să ne ajute să monitorizăm activitățile absolvenților noștri după finalizarea studiilor”, spune interlocutoarea portalului noi.md.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав