X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4141

Un nou protest în fața Guvernului anunțat pentru săptămîna viitoare

3 sep. 23:33   Societate
2 ore in urma 662 0

Veteranii de război anunță protest în fața Guvernului pe 11 septembrie

Veteranii de război vor organiza pe 11 septembrie o acțiune de protest în fața Guvernului.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a îndemnat toți cetățenii Republicii Moldova care doresc să sprijine lupta pentru drepturile veteranilor de război să se alăture evenimentului. La fel, Anatolie Bîzgu a dat citire unei declarații în care se solicită demisia ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, și consilierului prim-ministrului pe problemele veteranilor, Constantin Covrig pentru faptul că nu au îndeplinit promisiunile și nu au soluționat probleme veteranilor de război.

„Facem apel public către veteranii de război, susținătorii veteranilor de război, agricultorii, fermierii, transportatorii, societatea civilă și către toți cetățenii Republicii Moldova care doresc să ne susțină, pe 11 septembrie 2024, ora 10.00, unde organizăm o acțiune de protest la sediul Guvernului Republicii Moldova, pe Piața Marii Adunări Naționale, vă rugăm să ieșiți să luptăm pentru drepturile noastreˮ, a menționat Anatolie Bîzgu.Președintele Mișcării refugiaților transnistreni a declarat că veteranii de război se confruntă în prezent cu mai multe probleme, iar toate încercările de a construi un dialog cu autoritățile pentru a le rezolva se încheie cu eșec. Anatolie Bîzgu a spus că de multe ori au fost trimise demersuri privind stabilirea alocațiilor/indemnizațiilor lunare văduvelor de război și membrilor familiilor acestora în sumele solicitate de beneficiari, însă acest subiect a rămas la nivel de discuții. Nu a fost nicio reacție și la solicitarea de a executa deciziile CtEDO și hotărâri judecătorești cu privire la asigurare cu spațiul locativ a veteranilor de război.

Anatolie Bîzgu a solicitat elaborarea și adoptarea planului de acțiuni „Memorie. Onoare. Respectˮ, precum și adoptarea proiectului de lege cu privire la recalcularea pensiilor angajaților structurilor de forță, crearea unei structuri guvernamentale – Biroul pentru relații cu veteranii, dar și stabilirea alocațiilor/indemnizațiilor văduvelor de război și/sau membrilor familiilor acestora în mărime de 50% din salariul minim pe țară. Președintele Mișcării refugiaților transnistreni a solicitat, de asemenea, informații privind repartizarea locuințelor din blocul locativ de pe strada Alba-Iulia din capitală, destinate persoanele participante la lichidarea avariei de la Cernobîl.

Președintele Mișcării refugiaților transnistreni a mai solicitat autorităților statului și altor instituții responsabile de problemele veteranilor de război includerea în proiectul de lege nr. 194 din Parlamentul Republicii Moldova cu privire la veterani care a fost votat în prima lectură, înlesnirile solicitate, precum dreptul la călătorii gratuite cu toate mijloacele de transport urban de pasageri și transportul feroviar, bilete de tratament sanatorial gratuit pentru veteranii de război în centrele de reabilitarea ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale și altor instituții de stat de acest tip.

Viorel Chistol, veteran MAI, Brigada de poliție cu destinație specială „Fulgerˮ, și-a exprimat dorința ca actuala guvernare să înceapă să acționeze pentru rezolvarea problemelor veteranilor de război.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав