X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

Un nou proiect de lege pentru concilierea vieţii de familie cu cea profesională

1 dec. 2022,, 16:48   Societate
2268 0

Cu votul a 74 de deputați, a fost votat în prima lectură un proiect de modificare a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Proiectul are drept obiectiv promovarea măsurilor de motivare şi de suport pentru părinţi prin încurajarea revenirii acestora în cîmpul muncii, precum o mai bună conciliere a vieţii de familie cu cea profesională.

Deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, a menționat în prezentarea proiectului că o măsură de încurajare a persoanelor asigurate care dau naștere unui copil în timp ce se află în concediul de îngrijire al copilului, pentru a le determina să lucreze cu normă parțială este modificarea formulei de calculare a indemnizațiilor. În special, se propune ca indemnizațiile sociale pentru următorul copil să se calculeze la alegerea asiguratului. Mai exact, proiectul prevede opțiunea calculării indemnizațiilor fie din baza calculului de la oferirea indemnizației pentru copilul precedent, fie în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice, înainte de nașterea copilului.

”Astfel, persoana asigurată va avea opțiunea de a alege cea mai avantajoasă bază de calcul, fapt ce va motiva femeile care planifică următorul copil fiind în concediul de îngrijire a copilului, să reia activitatea de muncă în această perioadă”, a precizat Adrian Albu.

Autorul proiectului precizează că legislația națională tratează diferit persoanele asigurate care se află exclusiv în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani și cele care combină acest concediu cu activitatea de lucru cu un program parțial, desfășurată în cîmpul muncii.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cea de-a doua lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?