X 
Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Un nou mecanism de calcul al plății pentru posesia și folosința unor terenurilor

30 noi. 2023,, 12:56   Societate
2414 0

Legislativul a examinat, astăzi, un proiect de lege care prevede stabilirea cuantumului locațiunii pentru terenurile fondului apelor. Proiectul a fost susținut, în prima lectură, de 59 de deputați.

Inițiativa legislativă, care aparține președintei Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, are ca scop ajustarea cadrului normativ existent în vederea valorificării corespunzătoare a terenurilor fondului apelor și a terenurilor fondului silvic proprietate publică, precum și a preluării dreptului de administrare asupra acestor terenuri proprietate a statului de către entitatea responsabilă de administrarea resurselor de apă și a celor silvice. Proiectul prevede ca plata chiriei inițiale de expunere la licitație pentru adjudecarea dreptului de posesie și de folosință a terenurilor fondului apelor se fie calculată conform unei metodologii aprobate de Guvern. La calcularea plății anuale a chiriei și redevenței pentru terenurile fondului apelor ocupate de construcții hidrotehnice entitatea administratoare va aplica coeficientul de micșorare de 0,01, iar pentru terenurile libere de construcții – coeficientul de 0,8.

Noile modificări au survenit urmare a faptului că, în actele normative actuale, nu este prevăzut un tarif pentru locațiunea/redevența terenurilor din categoria de destinație a fondului apelor, fiind aplicat, prin analogie, tariful pentru terenurile cu destinație agricolă.

Totodată, proiectul propune completarea Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura cu noțiunea vivieră flotabilă, care reprezintă o instalație plutitoare, alcătuită dintr-un cadru poliedric cu pereți din plasă, destinată creșterii peștilor sau altor viețuitoare acvatice.

Proiectul va fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

1
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?