X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un nou ajutor din partea UE pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova

20 feb. 20:15   Societate
3608 0

Uniunea Europeană va aloca alte 8 milioane de euro pentru proiecte umanitare în Republica Moldova pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina.

Despre acest lucru a anunțat Comisia Europeană, precizînd că aceste fonduri fac parte dintr-un nou pachet de ajutor în valoare de 83 de milioane de euro, care este oferit Ucrainei și Moldovei ca ajutor umanitar în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina.

CE a menționat că atacurile Rusiei îndreptate asupra principalelor infrastructuri energetice și civile ale Ucrainei, precum spitale, școli și rețele electrice, împiedică grav accesul populației la servicii de primă necesitate. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămîn fără locuință și au nevoie de asistență și adăpost pentru a supraviețui în condiții de îngheț.

Avînd în vedere că în Ucraina aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, această nouă finanțare vine într-un moment critic.
Din cele 83 milioane de euro de finanțare umanitară, 75 milioane de euro sînt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina, pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de primă necesitate, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, elementul central al strategiei umanitare a UE în Ucraina este protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care locuiesc în apropierea zonelor aflate pe linia frontului.

Totodată, 8 milioane de euro sînt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova, care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate.


Ajutorul umanitar al UE, prezent în Ucraina din anul 2014, asigură desfășurarea acțiunilor în întreaga țara, cu accent pe zonele din regiunile din estul și sudul țării care sînt greu accesibile și care se află aproape de linia frontului.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că apreciază rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, însă este evident că, din cauza războiului, aproape 40% dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar.

”Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024, UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat oficialul.

Luînd în considerare și noua finanțare anunțată astăzi, Comisia Europeană a alocat în total 926 milioane de euro pentru programele de ajutor umanitar destinate civililor afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Din această finanțare, 860 milioane de euro au fost alocate pentru finanțarea programelor umanitare în Ucraina și 66 milioane de euro - pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în țara vecină, Republica Moldova.

În afară de operațiunile sale umanitare, Comisia Europeană a coordonat cea mai amplă operațiune desfășurată vreodată în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE, livrînd în Ucraina peste 140.000 de tone de asistență în natură, cum ar fi ambulanțe, mașini de pompieri, medicamente, adăposturi, generatoare de energie și multe altele.

Pentru a oferi un nivel suplimentar de sprijin în situații de criză, UE a dislocat, de asemenea, rezervele sale de urgență rescEU pentru a furniza generatoare de energie electrică, echipamente medicale, adăposturi temporare și echipamente specializate care pot fi utilizate în cazul apariției unor riscuri pentru sănătatea publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.

4
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?