Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Un moldovean face înconjurul Europei cu bicicleta: „M-am pornit la drum cu 150 de euro”

11 mai. 2021,, 18:14   Societate
3085 0

A văzut apusul și răsăritul din aproape toată Europa. A fost martorul erupției unui vulcan și a întîlnit oameni cu un curcubeu de tradiții. Vorbim despre un moldovean, care străbate mai multe țări pe două roți. Acest tînăr este Ștefan Gîncu.

Este moldovean, iar în spatele bicicletei sale se ascunde o poveste fabuloasă. 27 august 2020 a fost ziua cînd Ștefan a decis să facă o călătorie cu bicicleta. Planul se rezuma la doar cîteva zile. Frumusețile lumii, însă, l-au atras într-o călătorie care încă nu s-a terminat, transmite NOI.md cu referire la cotidianul.md.

„M-am pornit la drum cu un buget de 150 de euro și 40 de dolari, ținînd cont că o să merg doar zece zile. Nu știam că o să merg mai departe. Dar am mai avut niște rezerve și am mai primit niște donații, mulțumesc oamenilor pe această cale”.

Italia, Spania, Turcia, Franța sînt doar cîteva țări din palmaresul lui Ștefan. Orașul Roma, totuși, rămîne feblețea călătorului nostru. „A patra sau a cincea oară vizitez Roma și de fiecare dată mă impresionează din ce în ce mai mult. Te lasă cu gura căscată toate atracțiile antice, cum ar fi Colosseumul”.

A vizitat locuri cu o istorie bogată, a surprins apusuri și răsărituri de pe malul mării, din orașe cu tradiții seculare și cu o natură greu de descris în cuvinte. Însă călătoria i-a dăruit posibilitatea să vadă un moment cu totul deosebit.


„Eu țineam neapărat să ajung în Sicilia pentru că voiam să vizitez Vulcanul Etna. În momentul în care am ajuns, era erupția. Aproape toate orașele din apropiere erau acoperite de cenușă, destul de deasă. Parcă era zăpada iernii de la noi”.

Nu este un secret că Monaco este orașul-stat care adună sub același cer o mulțime de oameni bogați. Lucru văzut și chiar… simțit de către Ștefan. „Nu-mi place pentru că mă simțeam inhibat de felul în care eu arăt, de viața mea socială, în comparație cu oamenii care trăiesc acolo și sînt extrem de bogați”.

Oamenii dau valoare locurilor unde se află. Iată de ce Turcia rămîne o amintire de suflet pentru conaționalul nostru. „Într-un moment nu îmi mergea cardul la magazinul de cumpărături și vînzătorul mi-a luat săculețul, mi l-a dăruit. Am făcut o fotografie, am băut chiar și un ceai. Extraordinar”.

La kilometri distanță de Republica Moldova, Ștefan a reușit să cunoască poporul nostru altfel. Atunci cînd nu doarme în cort, călătorul este găzduit de conaționalii stabiliți în alte țări. „Sunt foarte primitori, entuziasmați. Eu văd în ochii lor dorul de acasă. Am văzut multe locuri, dar cel mai tare am înțeles că mă impresionează oamenii”.

Deseori, obișnuim să comparăm traiul nostru cu cel din alte țări. Deși, pensiile și salariile sînt mai mari în unele state, Ștefan spune că a întîlnit tipajul satelor din Moldova și în alte puncte de pe hartă.

Recent, în Spania, am văzut oameni care lucrează exact ca la noi, cu aceleași unelte, cum ar fi sapa. Deja de aproape opt luni, Ștefan Gîncu se lasă purtat într-o continuă călătorie
pe două roți. Acum, drumul lui se îndreaptă spre Cabo da Roca din Portugalia, care semnifică Capătul Lumii. „Vorbind cu cei de acasă, cu prieteni, rude, cunoscuți. Am impresia că ei au evoluat în viața socială, eu parcă am pus o pauză pe viața mea. Sunt foarte fericit, am înțeles că lucrurile mărunte sînt mai importante”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?