X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ulianovschi: "Principiile de evaluare a judecătorilor trebuie reconsiderate"

3 feb. 07:00   Societate
2347 0

Criteriile de evaluare a judecătorilor în cadrul comisiei de vetting nu sînt pînă la capăt clare, afirmă fostul ministru al Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, care s-a expus asupra actualei reforme justiție în cadrul emisiunea Puterea a patra.

Potrivit lui, Moldova a urmat modelul Albaniei de reformă a justiției, care nu a dat de fapt cele mai bune rezultate. Fostul ministru mai spune că apariția unor dubii cu privire credibilitatea procesului de vetting denotă un eșec al reformei.

"Modelul de reformare a justiției pe baza exemplului Albaniei, de fapt a fost demonstrat că nu este unul eficient. Dacă pornești pe o cale greșită din start, orice mișcare pe care o faci ulterior încercînd să justifici propria decizie, orice mișcare tactică va duce la pierderi sau derapaje și într-un final nivelul protejării drepturilor omului va coborî. Criteriile nu sînt pînă la capăt clare. Or, dacă apar dubii cu privire credibilitatea procesului de vetting sau pre-vetting, deja a eșuat. Ori întreprinzi niște acțiuni mult mai concrete și comunici cu acei judecători din sistem, ori stabilești niște criterii mult mai clare pentru evaluarea acestora.

De exemplu, Comisia de evaluare a unui judecător nu ia în calcul deciziile luate pe aceeași speță juridică de către doi judecători care doresc să fie promovați în comisia Vetting. Or, un profesionist se uită la o speță și vede că un judecător a avut o decizie, iar alt judecător pe aceeași speță ia o altă decizie. Dacă ești din sistem, recunoști din start unde este problema și unde est acel judecător rău.

Principiile de evaluare trebuie reconsiderate, în opinia mea, cît mai rapid, astfel riscăm să pierdem judecători, riscăm să politizăm subiectul, riscăm să eșuăm în reforma justiției și iarăși de la capăt să o începem cu noi declarații", a specificat Ulianovschi.


Tudor Ulianovschi a fost ministru al Afacerilor Externe, ambasador în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva (2016– 2017), fost însărcinat cu Afaceri în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar (2013 – 2014).

9
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?