Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

"Uitarea lui Dimitrie Cantemir nu face decît să sublinieze neajunsurile în sistemul nostru de valori" - declarație

26 oct. 2023,, 17:22   Societate
2908 0

În contextul marcării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, fostul ministrul al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a amintit despre importanța onorării acestei mari personalități istorice a țării.

Popovici și-a exprimat regretul că oficialii de stat din R.Moldova au ales să nu recunoască această aniversare.

"Acest cărturar umanist și fost domn al Moldovei a lăsat o amprentă profundă asupra lumii prin contribuțiile sale remarcabile în domenii variate, ceea ce l-a transformat într-un gigant al gândirii și culturii.

Este cu at]t mai regretabil că, în ciuda importanței sale și a impactului său durabil, în Republica Moldova, oficialii dominați de umbrele ignoranței și limitării cunoașterii au ales să nu recunoască această aniversare. Uitarea lui Dimitrie Cantemir într-un moment atât de semnificativ nu face decât să sublinieze neajunsurile în sistemul nostru de valori.

Să îl onorăm nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiuni, continuând să căutăm cunoașterea și înțelegerea în lumea complexă în care trăim, în spiritul valorilor pe care le-a îmbrățișat Cantemir", se arată în mesajul lui Corneliu Popovici.


Dimitrie Cantemir (1673—1723), a fost un cărturar umanist, domn al Moldovei, primul romancier moldovan, fiul lui Constantin Cantemir, patriot înflăcărat, a năzuit să scape de jugul otoman şi să asigure independenţa Moldovei.

23
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?