X 
Transnistria stiri: 1362
Eurovision stiri: 499

Ucraina va importa electrocasnice și produse alimentare prin Moldova

25 noi. 2023,, 10:30   Societate
7233 0

Din cauza grevei transportatorilor polonezi care au blocat granița polono-ucraineană, a crescut brusc importanța rutelor alternative spre și dinspre Europa - prin Slovacia, Ungaria, România și Moldova.


La începutul lunii noiembrie, transportatorii polonezi, care protestează împotriva unei „concurențe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni, au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, lăsând un singur punct de control liber pentru camioane, "Shegini-Medica". Celelalte puncte de control permit trecerea doar a mijloacelor de transport cu o greutate de pînă la 7,5 tone, relatează mybusiness.md.

Polonezii intenționează să continue protestul pentru încă aproape două luni, pînă la 3 ianuarie anul viitor. Potrivit acestora, zilnic, prin fiecare punct de trecere a frontierei vor putea trece doar 20 pînă la 50 de camioane. În același timp, organizatorii protestului promit trecerea nelimitată a mașinilor, autobuzelor, precum și a oricăror vehicule care transportă animale, ajutoare umanitare și militare. La punctul de trecere Yahodyn, la coada electronică sînt înregistrate 4.000 de camioane - adică pentru 200 de zile.

Această blocadă îi costă numai pe transportatorii ucraineni aproximativ 164.000 de euro de pierderi directe zilnice. Cu toate acestea, pagubele pentru întreaga Ucraină sînt mult mai mari - deoarece includ, de asemenea, neîndeplinirea contractelor de către întreprinderi și oprirea producției.

Ca urmare a blocării frontierei de către forțele poloneze de extremă dreapta, economia ucraineană suferă pierderi semnificative - în special din cauza scăderii cantității de bunuri importate în țară. Probleme mult mai semnificative au apărut cu exporturile. Logistica s-a scumpit deja de câteva ori atît pentru exportatori, cît și pentru importatori. Chiar și acele rute care nu sînt blocate sînt aglometare. Pentru a livra bunurile este nevoie de cîteva ori mai mulți bani și timp. Iar acest lucru duce la scumpirea produselor și la inactivitate forțată.


În consecință, ucrainenii caută rute de ocolire, una dintre acestea fiind prin Moldova. Acesta este cel mai convenabil mod de a exporta și importa bunuri din Odessa și din regiunile învecinate. Nu este exclus faptul că importatorii ucraineni vor dori să folosească țara noastră pentru a importa bunuri precum aparate de uz casnic, produse alimentare și altele.

În consecință, Moldova trebuie să se aștepte la o creștere a traficului de transport de mare tonaj; o posibilă creștere a traficului feroviar în ambele direcții (dacă va fi disponibil material rulant); redirecționarea unor mărfuri importate din Ucraina care treceau prin porturile poloneze, germane și olandeze către Constanța (ca hub regional) și de acolo spre Reni (supus bombardamentelor rusești) sau Giurgiulești.

Trebuie menționat că în acest caz este vorba mai mult despre importuri, deoarece România și alte cîteva țări vecine au interzis exportul unor tipuri de produse agricole ucrainene pe teritoriul lor. Cu alte cuvinte, se schimbă radical direcția de circulație a mărfurilor, inclusiv prin Republica Moldova.

7
3
2
5
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?