X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Transportatorii au răspuns amenințărilor lui Spînu

23 feb. 14:31   Societate
5670 1

Președintele Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa a reacționat la amenințările cu sancțiuni lansate de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, către transportatorii care vor ieși la grevă pe 27, 28 și 29 februarie.

Acesta a îndemnat transportatorii să nu se lase intimidați de amenințări și să își apere drepturile.

„Prin prezenta, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto condamnă amenințările la adresa transportatorilor venite din partea ministrului Spînu și anunțate public în cadrul unei emisiuni televizate la data de 21 februarie 2024.

Din conținutul amenințărilor reiese că ministrul a dat inidcații ilegale care urmează să fie executate de către ANTA și îndreptate împotriva transportatorilor care se vor alătura protestelor din 27, 28, 29 februarie.

Amintim pe această cale că dreptul la protest reprezintă un drept fundamental prevăzut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția Republicii Moldova, iar într-un stat de drept este inadmisibil ca un reprezentat al puterii să amenințe și să se răfuiască cu persoanele care intenționează să se folosească de un drept fundamental. În țările Uniunii Europene au avut loc proteste ale transportatorilor, în cadrul cărora au fost blocate aeropoarte, au staționat metrourile, linii de cale ferată, linii de autobuze etc. Nici un demnitar public din aceste țări nu și-a permis să amenințe protestatarii.


Chiar dacă ANTA a fost transformată într-o bîtă, după ce în fruntea acestei instituiții a fost numită o persoană care nu are nici o experiență în domeniul transporturilor, dar care este cumătrul și colegul de școală a ministrului Spînu, transportatorii nu se vor da intimidați și vor continua să lupte contra schemelor promovate de ministru sub sloganul de „integrare europeană” sau „în beneficiul cetățenilor”.

Vom sesiza instituțiile europene despre modul cum autoritățile răspund revendicărilor transportatorilor de a adopta reglementări similare celor din UE. Autoritățile nu numai că refuză să adopte norme europene în domeniul transporturilor, dar și admit limitarea drepturior fundamentale în calitate de răfuială cînd sînt deconspirați că de fapt își promovează propriile interese.

Ministrul Spînu în cadrul aceleași emisiuni, a dat de înțeles că sistemul unic de vînzare a biletelor la care vor fi conectate aparatele de casă instalate în unitățile de transport va fi gestionat direct de ANTA și indirect ar trebui să înțelegem că nu va genera costuri suplimentare pentru transportatori.

Reiterăm că APOTA a afirmat și s-a declarat împotrivă ca ANTA să gestioneze un sistem dedicat scopului fiscalizării, deoarece acesta trebuie gestionat de Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea am menționat că ministrul Spînu intenționează să impună transportatorii la plăți suplimentare pentru conectarea și funcționarea acestui sistem.

Pentru a demonstra cum ministrul Spînu manipulează opinia publică și încearcă prin minciună să-și promoveze în continuare interesele ilegale, la prezenta anexăm proiectul Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de transport rutier public, elaborate de MIDR și prezentat transportatorilor spre consultare.

La capitolul 2-5 „Determinarea parții de tarif privind dezvoltarea și mentenanța sistemului informational Automatizat E-Bilet”, este indicat cum se va calcula mărimea plăților pentru „sistemul Spînu”, care urmează a fi inclusă în costul biletului de călătorie și suportată de călător, percepută de transportatori și transferată beneficiarului care va gestiona acest sistem. Această sumă este camuflată sub noțiunea „cheltuieli de mentenață a SIA suportate de agentul transportator”.

Acest proiect a fost prezentat nouă prin scrisoarea MIDR nr. 11-6232 din 7.12.2023, în perioada cînd proiectul de lege privind modificarea Codului transporturilor rutiere era în Parlament.

Acest exemplu, care nu este unicul cînd ministrul Spînu utilizează minciuni, determină transportatorii să nu se lase intimidați de amenințările parvenite din partea dlui și să continue lupta pentru a-și apăra drepturile”, se arată în comunicatul emis de presedintele consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Reamintim că transportatorii au anunțat că vor suspenda toate rutele naționale și internaționale în data de 27,28 și 29 februarie în semn de protest față de inacțiunile autorităților. Drept răspuns, ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a spus că cei care nu vor ieși pe rute riscă să fie sancționați.

32
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?