Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Tot mai mulți moldoveni își programează vacanța din timp

14 feb. 08:30   Societate
1731 0

Plătești iarna pentru odihna de vară. Tot mai mulți moldoveni optează pentru serviciile de turism „early booking”, adică programările timpurii.

În condițiile în care vacanțele s-au scumpit cu circa 20%, față de anul trecut, aceste servicii pot genera economii semnificative. Potrivit operatorilor de turism, sejururile rezervate din luna ianuarie pot asigura reduceri de pînă la 65%, iar cele din februarie – pînă la 45%. În topul destinațiilor preferate de moldoveni rămîn a fi Turcia, Bulgaria și Grecia, notează Noi.md cu referire la tv8.

Odată cu majorarea prețurilor la produse, au crescut și prețurile la servicii, iar cele din domeniul turismului nu sînt o excepție. Pentru sezonul estival 2024, agențiile de turism anunță noi scumpiri.

„În comparație cu anii precedenți, la unele hoteluri urmărim o creștere a preturilor cu aproximativ 20%, dar în special la hotelurile de tip Premium. Creșterea prețurilor este influențată în mare parte de inflație, creșterea prețurilor la produsele alimentare și servicii comunale, dar și la biletele de avion”, a declarat pentru tv8.md, managera de turism, Natalia Ternovețcaia.

În acest context, cei care nu vor să rateze vacanța de vară, dar nici nu vor să-și golească buzunarele, pot beneficia de ofertele programărilor timpurii.


„De regulă, programările timpurii oferă reduceri de pînă la 65% la unele hoteluri, dacă sînt rezervate pînă la sfîrșit de ianuarie. În februarie, este cea de doua etapă de reduceri care pot ajunge, la unele hoteluri, pînă la 45%”, spune Natalia Ternovețcaia.

Respectiv, prețurile cresc odată cu apropierea sezonului estival. Mai mult, în momentul programării, se achită doar un anumit procent din costuri, în funcție de destinație (poate varia de la 10% la 50%), iar restul banilor se dau cu aproximativ două săptămîni înainte de ziua plecării.

Astfel, programările timpurii capătă tot mai multă popularitate printre moldoveni, mai ales că pot prinde un sejur de vis, la un preț accesibil.

„Avem clienți fideli care, deja de ani buni, rezervă din timp vacanțele și sînt deprinși să achite în rate. Dar anul acesta, au apărut noi solicitări, de la persoane care au auzit de la prieteni, rude că este foarte rentabil de rezervat din timp. Respectiv, a crescut numărul turiștilor care fac programări timpurii”, a menționat managera de turism.

Cele mai populare destinații de vară în acest sens rămîn a fi Turcia, Grecia, Bulgaria, dar și Spania sau Cipru.

„Dacă se face rezervarea acum, pentru prima săptămînă din iunie, prețurile pentru un hotel de 4* pe insula Creta pornesc de la 415 euro, dacă e inclus micul dejun și cina - de la 485 Euro pentru o persoană. Pentru Bulgaria, 7 nopți, la început de iunie, într-un hotel de 4* (cu mic dejun, cină și transport), prețurile pornesc de la 190 de euro de persoană”, a punctat Natalia Ternovețcaia.

De altfel, în Republica Moldova serviciile agențiilor de turism devin tot mai solicitate. Potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2023 s-a înregistrat o majorare a numărului de turişti şi excursionişti care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism cu 17,3%, față de anul 2022 și a constituit 305,0 mii persoane. Majoritatea - 99,5% au călătorit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement.

foto: bns.md

Cetățenii moldoveni au preferat să viziteze, preponderent, Turcia (49,2% din total plecați în străinătate), Bulgaria (21,5%), Egipt (8,5%), Romînia (7,6%) și Grecia (6,2%).

Totodată, în ianuarie-septembrie 2023, comparativ cu perioada similară a anului precedent, au crescut încasările agențiilor de turism și tur operatorilor din turismul emițător - cu 714,4 milioane de lei (+26,9%), turismul intern - cu 32,1 milioane de lei (+26,5%) și turismul receptor – cu 8,7 milioane de lei (+37,0%).

foto:bns.md

Încasările din activitatea turistică în această perioadă au depășit de 1,6 ori încasările înregistrate de agențiile de turism în ianuarie-septembrie 2019, ultimul an înainte de pandemie.

0
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?