X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Topul european al timpului petrecut la muncă de către angajați: Moldova și poziția sa în clasament

24 aug. 13:15   Societate
10 ore in urma 2065 0

Angajaţii din Republica Moldova lucrează, în medie, 40 de ore pe săptămînă, arată datele Biroului Național de Statistică.

Astfel se clasează la mijlocul unui clasament privind timpul pe care îl petrec salariaţii europeni la serviciu, la egalitate cu alte ţări din Europa de Est.

Bărbații din Republica Moldova lucrează în medie 40,8 ore pe săptămînă. Iar femeile stau la serviciu 38,5 ore săptămînal, potrivit Biroului Național de Statistică. Datele mai arată că, în funcție de statutul profesional, cel mai lung program îl au patronii, iar cel mai scurt cei care lucrează pe cont propriu.

Şi în Europa programul de lucru standard este de aproximativ 40 de ore pe săptămînă, dar există diferenţe de la ţară la ţară. În timp ce statele balcanice au cele mai lungi săptămîni de lucru, în țările nordice salariaţii stau la serviciu mai puţin timp, transmikte Noi.md cu referire la tvrmoldova.md

Conform statisticilor, cel mai mult se lucrează în Turcia, în medie, aproximativ 44 ore pe săptămînă, urmată de Serbia, cu 42 de ore şi Bosnia și Herțegovina – 41 de ore. Angajaţii din Grecia și Romînia lucrează, în medie, 40 de ore pe săptămînă. În fostele republici sovietice Lituania și Letonia salariaţii stau la serviciu cîte 38 de ore iar în Estonia 36 de ore pe săptămînă. În schimb, cei din Țările de Jos lucrează doar 32 de ore pe săptămînă.”


Un program mai lung de 55 de ore pe săptămînă poate avea efecte negative asupra sănătăţii, spun psihologii. Indiferent cîte ore lucrăm pe zi, însă, este recomandat să luăm, periodic, vacanţe. Ele ne pot ajuta să evităm epuizarea şi să ne creștem productivitatea, motivația și implicarea.

Svetlana Gorea, psiholog: „Este regula celor trei de opt. Pe zi trebuie să fie opt ore de somn, opt ore de muncă şi opt ore de timp liber. Acestea sînt filme, relaxare, hobby, petrecerea timpului cu familia şi copii. În general acum, în urma analizei la nivel european, s-a stabilit că totuşi, cele mai productive sînt primele şase ore şi foarte multe dintre ţările scandinave îşi propun şi trec încet, încet la acest program.”

0
2
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав