Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Toate instituțiile statului sînt mobilizate pentru a gestiona situația legată de ninsoare

26 noi. 2023,, 17:40   Societate
885 0

Autoritățile anunță că instituțiile responsabile subordonate Executivului întreprind măsurile necesare pentru a gestiona impactul condițiilor meteorologice extreme care afectează raioanele din centrul și sudul țării.

Pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În proces sînt antrenate 76 de utilaje speciale ale întreprinderilor rutiere SA Drumur. Au fost deja folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică. Toate serviciile Administraţiei de Stat a Drumurilor sînt mobilizate pentru a oferi suportul necesar.

În prezent, traseul între satul Tomai și intersecția satului Jolta este blocat. Pentru siguranța cetățenilor, se recomandă evitarea traseului M5, iar în zona satului Greblești din raionul Strășeni, circulația se desfășoară cu mare dificultate. Blocate sînt și porțiunile de drum dintre Anenii Noi - Căușeni, dintre localitățile Congaz și Svetlîi. Drumuri blocate sînt și în raionul Cahul - la Badicu, Baurci; raionul Leova - Iargara, Ciadîr; raionul Cantemir - Larguța, Capaclia, Haragis și raionul Ștefan Vodă - Rascaieți.

Sectoarele periculoase sînt permanent patrulate şi se prelucrează cu material antiderapant. A fost dispusă intervenția promptă pe toate porțiunile de drum afectate, cu aplicarea de antiderapant.

Totodată, Poliția a sporit numărul de echipaje în țară. Peste 1300 de polițiști acționează în regim sporit pe străzi, în localități și trasee naționale, pentru a contribui la siguranța participanților în trafic, facilita circulația și oferi asistență cetățenilor.


Salvatorii intervin pe traseele naționale în suportul persoanelor și deblocarea mijloacelor de transport ce au derapat de pe traseu sau au rămas blocate în omăt. Pînă în acest moment, au fost înregistrate 62 intervenții ale echipelor de salvatori și pompieri. La fel, sînt asigurate serviciile medicale, inclusiv prin intervențiile ambulanțelor. În zonele de acces cu probleme sînt realizate intervenții comune cu IGSU.

Conform informației „Premier Energy” și „RED-Nord” sînt parțial deconectate de la energia electrică 165 localități, din 15 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Echipele de intervenție continuă să înlăture defecțiunile cauzate. Rugăm cetățenii afectați să manifeste răbdare și înțelegere și îi asigurăm că operatorii de rețea depun eforturi susţinute pentru restabilirea cît mai urgentă a serviciului.

La Aeroportul Internațional Chișinău, toate utilajele de deszăpezire și curățire lucrează în continuu pentru a menține pista în condiții posibile de decolare și aterizare. Potrivit cerințelor ICAO și IATA, decolarea aeronavelor nu este permisă fără efectuarea procedurilor de-icing. Siguranța pasagerilor și a echipajelor este o prioritate, în acest context, zborurile pot suferi întîrzieri sau anulări. La moment, potrivit orarului, se atestă rețineri a zborurilor și au fost anulate 4 curse, dintre care 2 curse spre Istanbul, și cîte una spre Viena și Berlin.

La frontiera de est, vest și sud a țării, circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar drumurile spre frontieră sînt accesibile.

La posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, traversarea camioanelor prin posturile este restricționată. La această oră, partea română interzice temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii abundente și formării sulurilor de omăt, inclusiv blocarea unor drumuri publice.

Cetățenii sînt îndemnați să respecte cu strictețe recomandările autorităților, pentru a evita riscurile asociate condițiilor meteo nefavorabile. Totodată, recomandăm cetățenilor să se informeze din surse oficiale pe care se publică informații actualizate despre starea drumurilor și condițiile de trafic.

Autoritățile intervin în mod constant pentru a oferi sprijin cetățenilor și a asigura deplasarea conformă a mijloacelor de transport pe drumurile naționale. Situația este în schimbare cu fiecare oră. Indiferent de efortul drumarilor circulația pe drumuri devine din ce în ce mai complicată. Solicităm administrațiilor publice locale întreprinderea acțiunilor care se impun în raza de responsabilitate a unităților teritoriale și informarea constantă a publicului despre dificultățile de deplasare.

Încurajăm șoferii să amîne și să se abțină de la orice deplasare în aceste condiții pînă la ameliorarea condițiilor meteorologice. În cazul în care au nevoie să pornească la drum, să manifeste prudență și să se conformeze indicațiilor autorităților de reglementare a traficului. Reamintim, autovehiculele trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare, iar dacă alegeți o destinație mai lungă, bateria telefonului trebuie încărcată. Vă îndemnăm să păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?