Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural

17 noi. 2022,, 16:45   Societate
2326 0

Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural în sumă de 1000 de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din țară. Programul național ”Voucher cultural” a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, de către Ministerul Culturii, în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, informează Moldpres.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că programul este pus în aplicare începînd de astăzi. Acesta va fi disponibil în contul tinerilor care au împlinit 18 ani pe platforma www.mpay.gov.md.

Potrivit oficialului, voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vîrstă. Pentru a putea utiliza voucherul, tînărul urmează să obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă, iar apoi, accesînd site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. ”În fiecare an, în R. Moldova ating majoratul peste 45 mii de tineri. Aceasta ar însemna că anual pentru voucherul cultural, va alocată o sumă de 45 milioane lei”, a precizat ministrul Sergiu Prodan.

În context, viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că programul este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie. ”Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar, în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay,” a precizat Iurie Țurcanu.

De asemenea, vicepremierul a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnînd tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de Voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale.


Programul Național „Voucher Cultural” plasează Republica Moldova în rîndul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania. Beneficiarii pot folosi voucherul pînă la atingerea vîrstei de 19 ani pentru orice produs cultural autohton: începînd de la bilete de teatru și concerte, pînă la cărți sau cursuri de instruire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?