Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea riscă să se rupă

10 aug. 2023,, 08:15   Societate
3890 0

Stejarul lui Ștefan cel Mare, considerat și cel mai bătrîn din Republica Moldova, riscă să se rupă. Vorbim despre arborele de la Cobîlea, raionul Șoldănești.

Primăria spune că nu are specialiști și nici bani ca să lungească viața copacului plantat la mijlocul secolului 15, în timp ce autoritățile de la Chișinău nu fac nimic decît să vină cu sfaturi, notează Noi.md cu referire la tv8.

Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești este un arbore secular, luat sub protecția statului încă acum 50 de ani. Autoritățile din localitate spun că acesta are nevoie urgentă de reabilitare, întrucît plombele din beton, turnate în scorbura copacului acum mulți ani, s-au desprins, iar copacul a fost invadat de insecte, care accelerează procesul de putrefacție.

„Cu părere de rău, în ultimul timp, stejarul nostru se află în pericol. Aici unde a fost plombat din beton, sau format niște fisuri, au intrat gîze și a început un proces de putrefacție”, a declarat primarul satului Cobîlea, Angela Ababii.

Primărița din Cobîlea spune că deși a bătut alarma la ministerul Culturii, sub ocrotirea căruia se află monumentul natural, soarta acestuia rămîne incertă.


„Noi i-am invitat, dumnealor au fost la fața locului, au văzut, au stabilit că într adevăr este o problemă și stejarul riscă să fie pierdut, dar pînă la urmă problema au lăsat-o pe spatele nostru, ca să o rezolvăm noi. Dar noi ca administrație publică locală nu avem specialiști ca să-i implicăm în soluționarea acestei probleme pentru că este evident că aici trebuie să fie implicați specialiști. Noi nu riscăm să ne implicăm, dar o să batem la mai multe uși pentru a salva acest patrimoniu natural”.

Cei de la ministerul Culturii spun că au redirecționat solictările la ministerul Mediului. La rîndul lor, ei spun că această problemă nu ține de competența lor și sugerează autorităților din satul Cobîlea să ceară ajutor de la specialiștii Grădinii Botanice.

Iar pentru a obține bani, cu care să acopere lucrările și materialele necesare, primăria trebuie să se adreseze Oficiului Național de implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea este cel mai bătrîn arbore din țară. Acesta are o vîrstă de peste 750 de ani, o înălțime de 17 metri, iar circumferința trunchiului măsoară puțin peste 760 de cm. Asta înseamnă că pentru a fi cuprins, e nevoie de opt adulți sau 10 copii.7
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?