Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Statul a preluat controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării

15 dec. 2023,, 17:32   Societate
2939 0

Parlamentul a adoptat, în ședința de astăzi, PROIECTUL de lege prin care Guvernul va prelua controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării.

Astfel, zăcămintele de hidrocarburi (zăcămîntul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcămîntul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul) vor reveni în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.

Urmează a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor. Dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”. Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămînale privind exploatarea sondelor vor fi transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, și anume Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

De menționat că, anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. În baza constatărilor, Comisia a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.

Proiectul de lege a fost votat în prima și a doua lectură.

27
13
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?