X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Stamate: Toți membrii CSM vor fi aleși pînă la primăvară

28 noi. 2023,, 08:13   Societate
2467 0

Toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi aleși pînă în martie 2024.

Despre acest lucru a declarat președinta Comisie juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„În prezent, doi judecători, unul de la Curtea Supremă de Justiției și altul de la Curtea de Apel sunt în proces de reevaluare. Dacă Comisia Pre-Vetting nu își modifică decizia inițială, atunci va trebui anunțat un nou concurs. Dacă decizia Comisiei se va schimba, atunci va trebui organizată Adunarea Judecătorilor, iar aceștia să aleagă. Din partea Parlamentului, am trimis 8 candidați pentru evaluare. Așteptăm rezultatul. Sper că Parlamentul va selecta doi candidați”, a declarat Stamate.

În luna septembrie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că reia procedura de evaluare a 21 de candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, după ce Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile acestora.

Pentru a aborda problemele invocate de CSJ, în cadrul reevaluării, Comisia Pre-Vetting poate trimite candidatului întrebări și solicitări de documente, în măsura în care acestea sunt necesare pentru a clarifica aspectele care derivă din hotărârile CSJ.


”Candidații pot, de asemenea, să prezinte dovezi suplimentare în anumite circumstanțe. Dacă dubiile legate de un candidat nu vor fi înlăturate, candidatul va primi de la Comisie o notificare a faptelor și dubiilor serioase cu privire la integritatea sa etică sau financiară. Candidații pot răspunde în scris la notificarea Comisiei, în timp ce audierile nu vor fi obligatorii”, a explicat purtătoarea de cuvînt al Comisiei Pre-Vetting, Victoria Timuș-Loza.

Decizia privind necesitatea reluare a procedurii evaluare a candidaților pentru CSM a fost luată după ce 21 de candidați nu au reușit să treacă testul de integritate etică și financiară. Ulterior, aceștia au făcut apel la Înalta Curte de Justiție, iar instanța a anulat decizia comisiei. Comisia a răspuns că procedura de reevaluare durează mai multe luni pentru a asigura un proces echitabil și transparent pentru toți candidații.

0
1
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?