X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos la CFM

19 apr. 08:45   Societate
2931 0

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu îl acuză de management defectuos pe fostul șef de la Căile Ferate, Oleg Tofilat.

Potrivit lui Spînu, Tofilat nu a reușit să soluționeze vechea problemă a salariilor de la CFM, pentru că, în loc să acopere restanțele acumulate în cazul muncitorilor, ar fi oferit bonusuri angajaților din oficiul central. Mai mult, ministrul s-a arătat deranjat că a plecat „pe nepusă masă”, într-un moment dificil pe care îl parcurge Calea Ferată din Moldova.

„CFM nu poate plăti salarii de 3,4,5 mii de lei la oamenii care muncesc acolo, dar dă bonusuri în oficiul central, bonusuri de performanță. Bonusurile se dau atunci cînd compania performează. Nimeni nu dă bonusuri cînd nu poate plăti salarii, este o decizie proastă pentru că asta transmite un mesaj întregii companii că haideți, voi lucrați, nu o să primiți salarii, dar eu o să împart bonusuri. Deci nu este corect”, a declarat Andrei Spînu în ediția de joi, 18 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră”.

Totodată, Andrei Spînu a subliniat că a purtat recent o discuție cu Oleg Tofilat legat de problema restanțelor salariale și l-ar fi atenționat că lucrurile la CFM nu merg bine. Ministrul i-ar fi propus atunci să identifice împreună o soluție și chiar ar fi discutat personal cu reprezentanții sistemului bancar despre posibilitatea de a oferi un împrumut Căilor Ferate din Moldova.

„Problema într-adevăr a fost că băncile comerciale nu doresc să ofere un credit companiei din motiv că BNM are niște reglementări referitor la creditele neperformante pe care le impun pe băncile comerciale, iar CFM intră în această categorie. Un credit dat CFM înseamnă un credit cu risc pentru că există această incapacitate de plată. Și BNM, prin reglementările lor, oferă o marjă de acțiune băncilor comerciale destul de îngustă. Am discutat și eu cu BNM, cu băncile în încercarea de a obține un credit, ca să se poată achita salariile și mesajul a fost foarte clar: există aceste reglementări și s-a refuzat”, a explicat Spînu.


Andrei Spînu a menționat că Oleg Tofilat ar fi venit la rîndul său cu niște soluții, dînd asigurări că vrea să scoată întreprinderea din impas, doar că peste cîteva săptămîni a ales să demisioneze.

Oleg Tofilat nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse de Andrei Spînu.

Potrivit ministrului Infrastructurii, la această etapă, CFM nu mai acumulează datorii la salarii, o parte din ele fiind achitate din contul unui împrumut de 35 de milioane de lei oferit Loteria Națională.

Pentru a stinge și datoriile la salarii pentru lunile ianuarie și februarie 2024, CFM ar putea lua un alt împrumut, a mai spus Andrei Spînu.

3
3
0
2
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?