X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Spînu, despre tragedia de la Căușeni: „Nu a fost o ninsoare simplă, a fost un dezastru natural”

8 dec. 2023,, 09:15   Societate
3334 0

Ninsoarea de la sfîrșitul lunii noiembrie a fost un dezastru natural, iar oricît de pregătite serviciile responsabile, nu s-ar fi reușit să se pună în practică soluții imediate.

Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul ediției de joi, 7 decembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Spînu a spus că au fost mobilizate toate utilajele.

„Nu a fost o simplă cădere de zăpadă. Asta trebuie să o spunem clar. Nu a fost o ninsoare simplă, noi am avut o situație complicată din punct de vedere climateric, un dezastru natural. Vorbim de o situație în care în decurs de cîteva ore s-au depus straturi de zăpadă de 3 metri. Oricît de pregătit ai fi, nu poți interveni ca să rezolvi imediat, eu înțeleg că așteptările sînt foarte mari ca să se intervină și să se curețe mai repede”, a menționat ministrul Infrastructurii.

Potrivit lui Andrei Spînu, în ziua în care a nins puternic în sudul țării, au fost mobilizate toate utilajele din dotarea Administrației de Stat a Drumurilor. De asemenea, o serie de companii private ar fi intervenit.

„Eu am fost cu ochiul pe ce se întîmpla în acest sector, cînd s-a văzut că se complică în zona de sud, am mobilizat echipamentele din nord ca să se reușească să se deszăpezească. Am contactat inclusiv privați care au intervenit pe gratis, cu echipamentele lor și au ajutat la deszăpezire”, a spus Spînu.


Reamintim că un bărbat și o femeie de 64 și, respectiv, 63 de ani, au fost găsiți fără suflare pe 27 noiembrie, în mașina blocată printre nămeți, lîngă satul Coșcalia, raionul Căușeni. Cazul este investigat de poliție, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a inițiat o anchetă pentru a stabili dacă tragedia este consecința nepasării celor care ar fi trebuit să intervină pentru salvarea oamenilor.

Purtătoarea de cuvînt de la 112 a confirmat, pentru TV8, că bărbatul și femeia decedată au sunat la serviciul 112 pentru a cere ajutor. Apelul a fost făcut pe 26 noiembrie, în orei 15:00, iar corpurile neînsuflețite ale celor doi au fost descoperite abia în următoarea zi, în jurul orei 08:30. Dar asta abia după ce un alt șofer a rămas blocat în nămeți cu mașina. Bărbatul a apelat la serviciul 112, iar potrivit presei locale, acesta ar fi chemat și o ambulanță, care, însă, nu a mai ajuns acolo din cauza drumului înzăpezit.

Între timp, socialiștii au cerut demisia șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, pe motiv că instituția nu ar fi intervenit prompt și eficient la deszăpezire. Replica IGSU a fost că nu comentează declarațiile politice.

2
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?