X 
Arşiţa stiri: 229
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4127

Specialiștii de mediu s-au expus în cazul secării cascadei de la Saharna

23 aug. 09:00   Societate
3 ore in urma 1177 0

Unul dintre principale puncte turistice din raionul Rezina, cascada Saharna din apropierea mănăstirii cu același nume, a secat.

Cauza ar fi lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte din ultima perioadă, au constatat specialiștii de mediu, care cred că debitul apei s-ar putea normaliza, odată cu revenirea ploilor, notează Noi.md cu referire al radiomoldova.

După ce în spațiul public au apărut imagini cu secarea cascadei Saharna din raionul Rezina, Ministerul Mediului și subdiviziunile sale s-au autosesizat și au trimis o echipă de specialiști pentru a investiga situația. Astfel, nu au fost identificate baraje sau alte construcții care ar bloca curgerea apei, a declarat pentru Radio Moldova specialistul principal de la Inspectoratul de Mediu Rezina, Ion Ciurici. Potrivit lui, lipsa apei din cascadă este cauzată de secetă.

„Nu-i factorul uman absolut deloc, aici este de la natură. De o lună de zile apă la cascadă nu este. Este secetă și pînă apa ajunge la cascadă își pierde din putere și staționează. Debitul de apă de unde curge izvorul nu s-a schimbat”, a spus Ion Ciurici.

Primarul satului Saharna Nouă, Victor Macrii, a afirmat că, potrivit localnicilor, cascada ar fi început să sece acum 3 luni și doar precipitațiile ar putea salva cascada.


„Eu am observat cu vreo 3 luni în urmă că nu este acel debit de apă care era în scurgere. M-am deplasat la fața locului, am văzut situația, am analizat de la intrarea comunei și pînă la ieșire și am depistat că da, izvorul care vine nu este cu acel debit de apă cu care curgea. Suntem în discuții cu primarii din teritorii, ne străduim să menținem curățenia”, a specificat Victor Macrii.

Cu o cădere de apă de la o înălțime de 4 metri, cascada a creat o excavație de pînă la 10 metri adîncime, căreia i se spune „Groapa Țiganului”. Situată în raionul Rezina, la 100 de kilometri de Chișinău, aceasta atrage anual numeroși turiști, atît locali, cît și străini.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав