Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Spatari: Noua formulă de indexare a pensiilor va crește pensia cu 14%

12 mar. 12:00   Societate
14483

Actuala conducere a Republicii Moldova a schimbat formula de calcul a indexării pensiei, astfel încît aceasta să fie mai aproape de a acoperi pierderea capacității de cumpărare a populației.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, formula actuală este mai generoasă decît cea precedentă, a declarat el, în cadrul emisiunii „REZOOMAT” de la postul de televiziune RLIVE TV.

„Precedenta formulă de calcul presupunea media ratei inflației pe toate lunile anului precedent. Dacă am fi calculat după această formulă acum am fi avut o indexare de 5,1 la sută, ceea ce nici pe departe nu reflectă pierderea puterii de cumpărare, poate ar fi fost mai ușor pentru bugetul de stat, dar cu siguranță neechitabil pentru pensionari. Am insistat și la parlament s-a concretizat noua formula care va fi votată în lectura a doua săptămîna viitoare.” – a declarat oficialul.

Conform noilor calcule indexarea pensiei ar ajunge la 13,94 % care reprezintă inflația de la sfîrșitul anului precedent.

„Indicatorul de inflație se ia cel de la sfîrșitul anului care de fapt reprezintă inflația cumulată a anului. Deci cu cît au crescut prețurile din decembrie 2021 față de decembrie 2020? Acesta este indicatorul de inflație. Cîtă putere de cumpărare au pierdut cetățenii într-un an de zile? Deci pentru că am clarificat, asta ne permite să luăm în calcul inflația de la sfîrșitul anului, care este de 13,94 de %. Deci asta va fi rata inflației luată în calcul la indexarea pensiilor” – a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale.


Însă legea votată anul trecut privind creșterea pensiilor mai presupune un mecanism.

„Acesta presupune majorarea pensiilor cu o sumă fixă în funcție de creșterea economică. Deci pe lîngă această indexare a inflației va mai fi și o majorare cu această sumă fixă a tuturor pensiilor. Această majorare cu sumă fixă va permite de fapt de a distribui un fond de pensii mai echitabil și mai favorabil pentru cei cu pensii mici. Avem deci acum două mecanisme de creștete a pensiilor unul bazat pe indexare a inflației și altul de majorare în sumă fixă în baza creșterii economice.” – a mai adăugat Marcel Spatari.

Potrivit noilor prevederi se va indexa doar partea din pensie care nu depășește salariul mediu pe economie. Astfel se va asigura o echitate între cei cu pensii mari și cei cu pensii mici – a conchis ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Reamintim că săptămîna aceasta guvernul a decis că pensiile vor fi indexate din 1 aprilie 2022, și nu din 1 martie, așa cum au anunțat anterior deputații PAS.

4

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав