Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

"Soarta" сoncediilor care nu au fost folosite de cetățeni pînă în 2024

17 ian. 17:00   Societate
5800 0

Concediile care nu au fost folosite de cetățeni pînă în 2024 vor putea fi recuperate în următorii 6 ani, iar începînd cu 2030 vor fi anulate, au precizat reprezentanții Guvernului pentru Radio Moldova.

Potrivit acestora, un proiect de lege se află în prezent în faza consultărilor publice, iar dacă va fi aprobat, oamenii nu vor putea acumula concedii nefolosite mai mult de 2 ani. Confederația Națională a Sindicatelor se opune acestei legi.

Într-un aviz adresat Cancelariei de Stat a Guvernului, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat excluderea acestei propuneri din proiectul de lege, a declarat vicepreședintele CNSM Sergiu Sainciuc. Potrivit reprezentantului CNSM, alte instituții, cum ar fi Confederația Națională a Patronatului, Ministerul Justiției și Curtea de Conturi, la fel, nu sînt de acord cu anularea concediilor nefolosite.

„Concediul este un drept grantat de lege, nimeni nu poate să-l stingă. Cadrul legal prevede că concediul nefolosit se achită atunci cînd salariatul și angajatorul ajung la un numitor comun. Dacă concediul nu este anulat atunci cînd salariatul este eliberat din funcție i se achită zilele de concediu nefolosite. Ceea ce vor să facă autoritățile nu este corect”, a spus Sergiu Sainciuc.

CNSM consideră că propunerea respectivă afectează dreptul la concediul de odihnă anual, care nu poate fi doar declarat, ci utilizat în mod real pentru refacerea forței de muncă și dreptul la indemnizație pentru această perioadă.


Zilele de concediu nefolosite de către salariați pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi vor putea fi utilizate pînă la 1 ianuarie 2030, separat de zilele de concediu de odihnă pentru anul în curs, în baza unui grafic elaborat de angajator, de comun acord cu salariatul, ținîndu-se cont de necesitatea asigurării bunei funcționări a unității, se precizează în răspunsul Guvernului la solicitarea redacției postului nostru de radio. Astfel, zilele concediului de odihnă nefolosite după expirarea termenului indicat vor fi considerate stinse.

Proiectul se află în prezent în faza consultărilor publice, a precizat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Cetățenii și societatea civilă au posibilitatea să-și spună opinia pe site-ul particip.gov.md. Este foarte important să-și spună opinia cît mai mulți cetățeni”, a menționat Daniel Vodă.

Potrivit Guvernului, în total numărul zilelor neutilizate din concediul anual de toți cetățenii Republicii Moldova este de peste 821 de mii, care, evaluate în bani, constituie peste jumătate de miliard de lei.

2
2
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?