Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Situație incertă în dosarul în care e învinuită Marina Tauber

14 feb. 07:11   Societate
2673 0

Dosarul privind finanţarea ilegală a Partidului Şor, scos în afara legii, în care e învinuită Marina Tauber, e în impas.

După lichidarea formaţiunii, s-a creat o situaţie incertă, deoarece în lege nu este clar stipulat cum trebuie să se acţioneze în cazul în care o persoană juridică este radiată din Registrul de Stat. Între timp, instanţa a desemnat un avocat din oficiu pentru fostul Partid Șor, însă acesta a cerut timp pentru a face cunoştinţă cu rechizitoriul. Este a patra şedinţă amînată în acest dosar.

Partidul Politic Şor, care a fost lichidat, va fi reprezentat în instanţă de un avocat din oficiu. În prima şedinţă la care a participat, apărătorul a cerut instanţei timp ca să poată face cunoştinţă cu rechizitoriul de 300 de volume. La proces a fost prezent şi fostul lichidator al Partidului Politic Şor. Acesta spune că atribuţiile lui s-au limitat la radierea formațiunii din Registrul de Stat.

Ion Popa, fost lichidator al partidului: „Partidul deja a fost radiat, respectiv este decizia de radiere. Împuternicirile mele s-au consumat. Au fost citat de instanţă şi procuror, eu m-am prezentat ca să respect procedura.”

Procurorii anticorupţie spun că în legislația Republicii Moldova nu este prevăzută procedura de încetare a învinuirii în privinţa unei persoane juridice. De exemplu, în România, magistraţii au pîrghii de a suspenda procesul de lichidare a unui partid pînă la o condamnare.


Ghenadie Epure, procuror de caz: „Legislaţia la momentul actual, procesual-penal, nu prevede o asemenea procedură. Deci, există aşa ca să-i zicem, un vid legislativ, dacă putem să-l numim aşa, acre nu prevede aşa procedură. Astăzi a fost chemat lichidatorul pentru a clarifica nişte chestiuni simple. În primul rînd ca să confirme sau infirme procesul de lichidare dacă a avut loc. Asta e tot.”

Avocaţii Marinei Tauber susţin că singura soluţie este ca procesul să fie încetat, iar clienta lor să fie achitată.

Acuzatorii de stat susţin că dosarul se află la etapa cercetării judecătoreşti, iar instanţa se va putea expune doar după examinarea dosarului în fond. Potrivit acestora, chiar dacă situaţia e incertă, nu există niciun pericol de a influenţa examinarea dosarului în fond. Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai 2023, pe Aeroportul Chișinău, înainte de a pleca la Tel Aviv, și a fost plasată în arest la domiciliu. Potrivit procurorilor, Tauber a încălcat restricțiile impuse de instanța de judecată. Ea a comunicat și a dat indicații învinuiților din dosarul penal deschis pentru organizarea protestelor ilegale. După două luni, Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu şi plasată sub control judiciar. Ea este vizată în două cauze penale, pentru acceptarea finanţării fostului Partid Șor de un grup criminal organizat şi falsificarea raportului de gestiune financiară. Dosarul privind finanțarea ilegală a partidului scos în afara legii a ajuns pe masa judecătorilor în luna iunie, anul trecut.

8
7
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?