Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

"Sistemul judiciar din Moldova încă nu poate funcționa independent față de politic" - opinie

2 oct. 2023,, 10:07   Societate
2817 0

Sistemul de justiție din Republica Moldova este într-o perioadă de căutări. Cel puțin asta crede fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Daniel Morar.

Într-un interviu exclusiv pentru „Cutia Neagră PLUS”, acesta a declarat că nu există încă senzația că puterea judecătorească este independentă de politic.

„La acest moment, sistemul judiciar și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova se află la început, se află în căutări. Nu a existat încă o atitudine disruptivă față de ce s-a întîmplat pînă acum în sistem, așa cum s-a întîmplat în România după 15 ani de justiție postrevoluționară. La un moment dat, au venit niște instituții, care au avut atitudini care au șocat, care au schimbat lucrurile.

În Moldova, din cîte cunosc eu, acest lucru încă nu s-a întîmplat. E încă o vreme a așteptărilor, a promisiunilor, a nemulțumirilor, dacă încă nu există senzația că autoritatea judecătorească e una pe picioarele ei, care poate funcționa separat de politic, independent, că este stăpînă pe propriile decizii”, a spus Daniel Morar, la TV8.

Fostul șef al DNA a mai menționat că și în România, s-a vorbit de reforma justiției mult timp, dar, la un moment dat, „ne spuneam că nu mai sîntem în fază de reformă, fiindcă, la un moment dat, orice corp profesional, prin urmare și sistemul judiciar trebuie să ajungă la o maturitate și evident că reforma nu mai este cuvîntul cel mai potrivit, aici vorbim despre un sistem format, care are nevoie de stabilitate”.


„Eu ce văd acum în ceea ce privește instituția anticorupție, e că sîntem încă în perioadă de căutări, pentru că așa cum au fost împărțite competențele pînă în vară între CNA și PA - lucrurile nu funcționează la parametrii care sînt așteptați de societate”, a punctat Morar.

3
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?