Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Siguranța, mai întîi de toate – o formațiune benevolă de pompieri a fost creată în cadrul unei societăți pe acțiuni ©

24 feb. 07:00   Societate
3283 0

Un loc liniștit de muncă înseamnă, în primul rînd, un mediu sigur atît pentru angajator, cît și pentru angajați. Or, prevenirea unor incidente ține de responsabilitatea ambelor părți.

Tocmai din acest considerent, în conformitate cu prevederile legislației, în cadrul companiei "Viorica-Cosmetic", pentru care contează siguranța angajaților săi, a fost creată o formațiune benevolă de pompieri. Membrii acesteia, după instruirile teoretice, au aplicat cunoștințele căpătate în cadrul unei simulări de incendiu.

Obiectivul esențial al formațiunii benevole de pompieri creată în cadrul întreprinderii «Viorica-Cosmetic» ce face parte din Grupul DAAC este asigurarea stingerii unor eventuale incendii cu forțele proprii pînă la sosirea reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, asigurarea siguranței tuturor angajaților și, în măsura posibilităților, salvarea bunurilor. În acest sens, mai mulți angajați ai întreprinderii au fost instruiți atît teoretic, cît și practic, la final fiindu-le înmînate certificate, care atestă statutul lor de membru al formațiunii benevole de pompieri create.

«În cadrul companiei, a avut loc instruirea formațiunii benevole de pompieri pentru a asigura securitatea antiincendiară și prevederile Legii nr. 267 privind apărarea împotriva incendiilor. «Viorica Cosmetic» a creat aceste formațiuni cu scopul de a asigura integritatea bunurilor și, totodată, de a asigura securitatea angajaților săi împotriva unor eventuale riscuri de incendii. În acest context, «Viorica Cosmetic» va depune toate eforturile pentru a se apăra împotriva unor astfel de forțe majore, cum sînt incendiile», a menționat Marin Macari, director executiv al SA «Viorica-Cosmetic».

«Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să cunoască regulile de intervenție primară în cazul unei situații de urgență, în cazul dat, de apărare împotriva incendiilor. Anumite acțiuni incorecte ar putea duce la situații grave. Instruirea teoretică și practică la această companie în contextul creării formațiunii benevole de pompieri prevede însușirea normelor de asigurare a unor măsuri de intervenție primordială la un obiectiv fix cu echipamentul din dotare», a menționat Ștefan Turculeț, șef Catedră Pregătire și Perfecționarea Serviciului Salvatori și Pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Începînd cu anul 2014, securitatea, protecția și paza în cadrul Grupului de companii DAAC, din care face parte și «Viorica-Cosmetic», este asigurată de organizația particulară de pază „Chestor”, conducerea căreia a inițiat înființarea formațiunii benevole de pompieri la una dintre cele mai mari întreprinderi de ramură. Iar înființarea acestei formațiuni benevole de pompieri nu va face decît să consolideze demersul de securitate atît al administrației societății pe acțiuni, cît și al organizației de pază.

«Este un lucru binevenit, mai ales, avînd în vedere faptul că securitatea angajaților și a bunurilor acționarilor se află mereu în centrul atenției conducerii grupului de companii DAAC. Organizația particulară de pază „Chestor” S.R.L. asigură securitatea întreprinderii «Viorica-Cosmetic», iar odată cu instruirile antiincendiare ale angajaților acesteia, sînt sporite măsurile de siguranță a muncii», a menționat Tudor Catană, șeful Serviciului Management Operațional, «Chestor».

Potrivit Hotărîrii de Guvern nr. 662 cu privire la formațiunile benevole de pompieri, membrii acestei unități din cadrul întreprinderii «Viorica-Cosmetic» au fost selectați în bază de voluntariat din rîndul muncitorilor, care cunosc instalațiile și procesele tehnologice și sînt apți de a exercita atribuțiile ce le revin. Angajații selectați au avut parte de o instruire teoretică privind regulile antincendiare, după care au aplicat cunoștințele căpătate în practică. În cadrul unei simulări de incendiu, aceștia au urmat pașii necesari pentru lichidarea focarului, prevenind astfel eventuale urmări nefaste.

Într-un ritm alert, fără panică și cu reacții adecvate în situații de urgență, angajații întreprinderii au acționat eficient și au reușit stingerea focului într-un interval scurt de timp.

«Astfel de acțiuni sînt foarte importante și ajută la conștientizarea de către fiecare cetățean a faptului că acțiunea promptă în primele secunde de dezvoltare a unui eventual incendiu sînt principale pentru salvarea vieților omenești și a bunurilor», a evidențiat Serghei Josan, șef Secție Apărare împotriva Incendiilor din cadrul IGSU.

«Scopul formațiunii create constă în acordarea sprijinului necesar tuturor angajaților întreprinderii în caz de incendiu. Membrii formațiunii benevole de pompieri sînt instruiți să poată manevra în caz de necesitate cu toate mijloacele din dotare: stingătoare, obiectele de pe panoul antiincendiu; lada cu nisip; hidranții interni», a precizat Tudor Catană.

Din obligațiunile fiecărui membru al formațiunii benevole de pompieri fac parte controlul respectării normelor și regulilor împotriva incendiilor; intervenția operativă la stingerea acestora; verificarea surselor de apă și a căilor de acces, chemarea unităților de pompieri; efectuarea acțiunilor de evacuare a persoanelor; identificarea zonei afectate; acordarea, în caz de necesitate a ajutorului medical primar.

În urma instruirilor teoretice și a exercițiilor practice, membrii formațiunii benevole de pompieri din cadrul companiei «Viorica-Cosmetic», dar și reprezentanții conducerii acesteia au remarcat importanța cunoștințelor obținute, subliniind abordarea responsabilă a administrației în privința securității angajaților și a bunurilor.

1
0
0
0
1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?