Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Sergiu Prodan, despre spectacolul anulat la "Luceafărul": "Ministerul Culturii n-a impus nimic niciodată vreunui teatru"

25 iun. 09:43   Societate
5181 3

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu o postare în rețelele sociale în privința situației cu spectacolul "Invizibil" în regia lui David Schwartz, care urma să fie jucat în scena Teatrului "Luceafărul", dar care a fost anulat, notează Noi.md.

În timp ce David Schwartz declară că au existat mai multe presiuni politice pentru că subiectul ales ar fi „împotriva regimului actual”, administrația Teatrului Luceafărul precizează că premiera a fost transferată pentru următoarea stagiune, chiar dacă au existat mai multe dezacorduri interne.

La rîndul său, Sergiu Prodan, menționează că "disputa - sau neînțelegerile - între trupa Teatrului „Luceafărul” și regizorul invitat de ei, care în baza unui contract de prestări-servicii urma să monteze un spectacol, se vrea transformată cu tot dinadinsul într-un scandal politic".

"Termenul cenzură adus pe agendă de galeria susținătorilor dlui David Schwarts este un termen care denaturează faptele.

Ministerul Culturii n-a impus niciodată vreunui teatru sau vreunei instituții din subordinea sa nimic ce ar ține de politica repertorială a acestora și niciodată nu a cenzurat (influențat, sugerat, numiți cum vreți astfel de ingerință) conținutul a ceea ce se joacă. Eu și colegii din minister mergem la premierele spectacolelor și acolo, ca oricare alt spectator, facem cunoștință cu materialul montat.


Nicio instituție teatrală sau concertistică din Republica Moldova nu ar putea reproșa Ministerului Culturii că, în ultimii trei ani, li s-a sugerat să schimbe cumva conținutul materialulu {....}

Decizia de a juca sau nu un spectacol aparține consiliului artistic al teatrului, trupei și conducerii ei. Acesta este un principiu de care se conduce Ministerul Culturii și eu personal. Totuși, probleme cu regizori invitați au mai existat recent și în alte teatre din țară. Și chiar dacă aceste probleme erau de alt ordin, în momentul în care membrii trupei au refuzat să lucreze cu un anumit regizor, iar conducerea teatrului a considerat lipsit de etică să mențină în repertoriu spectacolele montate de acesta, ele au fost scoase din repertoriu și nu s-au mai jucat, și asta în pofida faptului că s-au cheltuit bani și s-a depus efort {....}.

Ministrul mai afirmă că Teatrul „Luceafărul” este unul cu o agendă socială bine conturată, iar prin recentele spectacole „1946” sau „Mama” se discută teme cu un puternic impact social.

"Problema corupției mari este una din cele mai grele și dureroase în țara noastră, de aceea, înțeleg intenția trupei de a aborda această problemă. Dar, dacă între membrii trupei și regizorul invitat s-au iscat divergențe, iar actorii nu au fost de acord cu materialul pe care-l impune regizorul, este absolut în competența conducerii teatrului să decidă cum procedează cu acest spectacol.

Regret enorm cînd politicul reușește să afecteze cultura {...}.

Sergiu Prodan a mai precizat că, în opinia lui, acest caz, dar și altele derulate recent, îi dau de bănuit că ar fi vorba despre o acțiune foarte bine gîndită și pusă la cale. Totodată, ministrul Culturii a amintit că ți el cîndva a călcat pe scena de la „Luceafărul”, la începutul carierei sale de actor și i-a îndemnat pe toți să suțină acest teatru și artiștii lui.

0
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?