Întrebată de ce timp de 10 ani, niciun judecător nu a ajuns la închisoare deși a fost cercetat penal, șefa PA a subliniat că magistrații ar tinde mai degrabă să dea sentințe de achitare, pentru că pedeapsa pentru acte de corupție în asemenea cazuri ar fi prea dură - de minim 7 ani.
„O perioadă destul de lungă nu erau nici măcar condamnări. Lucrurile merg un pic mai bine, dar sînt de acord că pare foarte straniu pentru o țară să avem așa de multe dosare penale într-o perioadă așa de lungă și nicio persoană la închisoare.
Critica pe care o are Moldova e în general cînd ne uităm la corupția de nivel înalt, nu e vorba doar despre judecători. Foarte puțini demnitari, deci de funcții înalte, stau la închisoare și asta e o problemă pe care trebuie să o rezolvăm”, a spus Veronica Dragalin la tv8, notează Noi.md cu referire la stiri.Șefa PA bănuiește că motivul pentru care niciun judecător nu este condamnat cu executare e că decidenții ar considera prea aspră pedeapsa pentru acte de corupție:
„Eu cred că sînt mai mulți factori care contribuie la acest fenomen. Unul dintre ele cînd vorbim despre judecători și procurori, din punctul meu de vedere, pedeapsa prevăzută pentru corupere pasivă, această infracțiune, indiferent cît de mică e suma mitei, pedeapsa este de la 7 la 15 ani de închisoare. Minimă e 7 ani, asta creează un impediment”.
Adăuga comentariu