X 
Eurovision stiri: 490
Transnistria stiri: 1301

Secția Consulară a Ambasadei Rusiei reia primirea în audiență a cetățenilor

16 aug. 2023,, 14:00   Societate
10777 0

Secția Consulară a Ambasadei Rusiei în Republica Moldova reia primirea cetățenilor pe toate problemele consulare începînd cu 17 august 2023.

Despre acest lucru a anunțat Serviciul de presă al misiunii diplomatice, îndemnînd cetățenii să se familiarizeze atent cu noul program de primire a vizitatorilor.

După cum s-a menționat, programarea se face exclusiv în mod electronic. Ambasada Federației Ruse în Moldova atrage atenția asupra faptului că din 17 august 2023, înregistrarea în regim automat nu va fi efectuată. Pentru a face o programare cît mai curînd posibil, este necesar să verificați zilnic statutul cererii (este suficientă o dată pe zi).

Înainte de a se prezenta la secția consulară, persoanele programate trebuie vor citească cu atenție informațiile privind procedura de furnizare a serviciilor consulare, postate pe acest site și să pregătească cererile și documentele necesare.

Anterior, s-a anunțat că primirea cetățenilor de către Secția consulară a Ambasadei Rusiei în Republica Moldova a fost suspendată temporar din 5 august 2023 din motive tehnice.


Acest lucru se datorează faptului că mulți diplomați ruși, împreună cu familiile lor, au fost nevoiți să părăsească R. Moldova, care a cerut reducerea numărului personalului ambasadei ruse pentru a-l echivala cu numărul personalului reprezentanței Republicii Moldova la Moscova - 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile de funcții administrative și tehnice.

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a explicat această decizie prin suspectarea diplomaților ruși de acțiuni "neprietenoase", "spionaj" și încercări de destabilizare a situației politice interne din țară.

Reprezentantul oficial al Departamentului diplomatic rus, Maria Zaharova, a declarat că pasul neprietenos al părții moldovenești nu va rămîne fără răspuns.

Ministerul rus de Externe a avertizat că decizia autorităților moldovenești de a reduce numărul diplomaților ruși în țară va avea consecințe asupra relațiilor dintre Moscova și Chișinău.

"Acest pas neprietenos al Chișinăului oficial va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești, dar în primul rînd va afecta locuitorii ambelor țări, ale căror oportunități de a primi asistență consulară în timp util, precum și de a menține legăturile de afaceri și culturale vor fi reduse semnificativ", se menționează în comunicatul Ministerul rus de Externe.

În acest sens, ministerul a atras atenția cetățenilor Federației Ruse și Republicii Moldova asupra faptului că "fiind într-o componență redusă, personalul ambasadei ruse, din cauza unor circumstanțe obiective, nu va putea asigura volumele și termenele corespunzătoare de furnizare a serviciilor consulare".

"De asemenea va fi limitată activitate Reprezentanței Comerciale și a Centrului rus pentru știință și Cultură din Chișinău", a menționat Ministerul.

"Responsabilitatea pentru acest lucru îi revine în întregime conducerii Moldovenei, care, în cadrul campaniei antirusești pe scară largă declanșată de aceasta, a luat o decizie nejustificată de a reduce semnificativ numărul de personal al instituțiilor străine rusești din Moldova", a concluzionat Ministerul rus de Externe.

Cu o zi înainte, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a răspuns acuzațiilor Ministerului rus de Externe că reducerea numărului de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău este un "pas neprietenos".

Potrivit acesteia, acum la Ambasada Rusiei există suficienți angajați pentru a oferi cetățenilor servicii de înaltă calitate.

5
0
1
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?