X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Se amînă trecerea la televiziunea digitală

28 ian. 2020,, 08:30   Societate
16209 1

Trecerea la televiziunea digitală ar putea fi amînată, deoarece autoritățile nu sînt gata să încheie procesul în data de 1 martie, așa cum asigurau anterior.

O recunoaște preşedintele Comisiei parlamentare Cultură şi Mass- Media, Adrian Lebedinschi, care spune că transferul va fi efectuat în proporție de cel mult 5 la sută, față de 20, cum era planificat.

"Cinci procente, noi mai reuşim luna aceasta să le acoperim, dar cred că integral 20 la sută, nu vom reuşi. Nu văd cum noi să reuşim, să acoperim integral tot teritoriul Republicii Moldova şi mă tem că o să lăsăm iarăşi cetăţenii fără sursă de informaţii, dacă pînă în prezent, ei aveau măcar Moldova 1, mă tem ca de la întîi martie nu vor avea în general sursă de informare. Poate ar fi soluţie să mai prelungim o lună, două, trei cît este necesar", a spus preşedintele Comisiei, Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-Media, Adrian Lebedinschi.

Secretarul de stat al Ministerul Economiei, Vitalie Tarlev, a refuzat să ofere un comentariu, dar a precizat că, din punct de vedere tehnic, autoritățilesînt pregătite în proporție de 95 la sută să treacă la televiziunea digitală. Unii experți în audiovizual consideră că la baza tergiversăriisînt nu atît factorii tehnici, cît cei politici.

"Sper că această decizie de amînare sau mă rog viitoarea decizie de amînare va ţine clar de condiţiile tehnice şi condiţiile financiare şi nu de interesele politice a deţinerii celorlalte două reţele naţionale, care au fost atribuite deja: Primul în Moldova şi la TVR. Cunoaştem cu toţii că "Primul în Moldova" este afiliat domnului preşedinte", a spus expertul mass-media, Dumitru Ţîra.

Contactată de postul nostru de televiziune pentru o reacţie, Carmena Lupei, purtătorul de cuvînt al preşedintelui Igor Dodon a întrerupt apelul şi a trimis un sms prin care ne-a informat că este ocupată.

Ţara noastră urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015. Asta după ce Republica Moldova a semnat, în 2006, Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații cu alte peste 100 de țări. În Republica Moldova s-au dat mai multe termene pentru punerea în aplicare a acestui angajament.

În prezent, doar cîteva posturi TV emit în format digital, iar printre acestea sînt: Publika TV, Prime, Canal2, CANAL 3, dar acces la ele pot avea doar oamenii cu televizoare moderne, cu adaptoare incorporate sau cei care au televizoare vechi şi convertoare externe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?