Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Scriitorul Ion Druță împlinește 95 de ani

3 sep. 2023,, 12:40   Societate
3351 1

Prozatorul, dramaturgul și eseistului Ion Druță, Scriitor al Poporului, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, împlinește astăzi 95 de ani.

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928 la Horodişte, un sat de răzeși. Prozator, dramaturg, eseist. Fiul unui pictor de biserici.

Ion Druţă este și un celebru dramaturg: „Casa Mare” (1959), „Păsările tinereţii noastre” (1974), „Doina” (1969), „Cervus divinus” (1977-1981, 1987), „Sfînta sfintelor” (1977), „Harul Domnului” (2 vol., 2001) ş.a. El aparţine categoriei de scriitori pentru care „veşnicia s-a născut la sat” (Lucian Blaga). A scris valoroase pagini eseistice despre scriitorii clasici − Mihai Eminescu, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Andrei Lupan, Vasile Coroban ş.a.); note de călătorie prin republicile baltice – „Mesteceni, pîine şi bărbăţie”. Opere din creaţia scriitorului au fost traduse în mai multe limbi ale popoarelor din fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste, dar şi în limbile altor popoare ale lumii.

I s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului din RSS Moldovenească (1988). Este Doctor Honoris Causa a Universității de Stat din Moldova (1999) şi Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008).

Cu prilejul frumoasei aniversări, fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a venit cu un mesaj de felicitare:


"Este, cu certitudine, momentul oportun pentru a-mi exprima mîndria și bucuria de a fi contemporanul Domniei Voastre și a Vă ura multă sănătate și liniște sufletească.

Datorită geniului Dumneavoastră creator, literatura contemporană din Moldova a depășit cu mult limitele naționale și a intrat cu demnitate în circuitul valoric universal.

Sîntem mîndri că sîntem oamenii cărților Dvs., cei care cinstesc "casa mare", care cîntă "doina", care se închină la "biserica albă" și se roagă pentru înțelepciunea de a ne purta povara bunătății noastre cu demnitate.

Sînteți și rămîneți al nostru indiferent de locul unde vă aflați, deoarece ne leagă grija pentru soarta poporului din care ați răsărit.

La mulți ani, Maestre! Să aveți inepuizabile forțe creatoare întru luminarea și dăinuirea poporului și culturii noastre!", se arată în mesajul semnat de fostul ministru al educației.

Mai multe detalii din biografia scriitorului Ion Druță găsiți pe moldovenii.md.

21
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?