Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Salvatorii au simulat un accident radioactiv, soldat cu răniţi

28 sep. 2022,, 17:42   Societate
2237 0

O maşină care transporta containere cu substanţe radioactive a fost implicată într-un accident rutier. În urma impactului, acestea au ajuns pe şosea, iar la faţa locului a intervenit de urgenţă echipa biologică, chimică, radioactivă şi nucleară a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Din fericire, totul a fost o simulare a salvatorilor pentru a informa cetăţenii despre metodele de protecție și acțiunile care trebuie întreprinse în astfel de situații.

Potrivit scenariului, în interiorul automobilului se aflau două persoane care au fost rănite. La faţa locului au intervenit de urgenţă salvatorii care au securizat zona. Ulterior, specialiştii au identificat materialele radioactive, le-au izolat şi au stabilit gradul de pericol al radiaţiilor.

După ce echipa specializată a stabilit că nivelul de radiaţii nu prezintă pericol major, salvatorii au intervenit la descarcerarea victimelor.

Ulterior, toate persoanele implicate în misiunea de salvare, inclusiv victimele, au trecut un proces de decontaminare.

Din fericire, un asemenea incident este puţin probabil şi chiar imposibil în ţara noastră. Totuşi, nu putem fi scutiţi de o catastrofă nucleară în afara ţării, anunţă autorităţile. În cazul unui accident nuclear şi radiologic, cetăţenii vor fi informaţi despre pericol cu ajutorul sirenelor, prin mesaje din partea operatorilor de telefonie mobilă şi fixă, iar prin sate - inclusiv de echipajele de poliţie sau de ambulanţe. Oamenii ar trebui să aibă rezerve de apă, mîncare şi medicamente pentru cîteva zile. Specialiştii îndeamnă cetăţenii să nu iasă din case pentru a căuta alte adăposturi. Dacă veniţi de afară, hainele trebuie aruncate şi este necesar să faceţi duş. Geamurile trebuie închise, canalele de ventilare ale locuinţei - izolate, iar aparatele de ventilare oprite. În context, specialiştii avertizează despre pericolul folosirii preventive a iodului.


"Asta numai dăunează şi creează o criză artificială a acestor medicamente. Cînd va fi nevoie, atunci trebuie de folosit şi trebuie să fie accesibile mai bine atunci", a menționat Alexandru Calancea, specialist IGSU.

Salvatorii susţin că dispun de utilajele necesare pentru a verifica nivelul de radiaţii şi a informa în timp real societatea. În luna mai, IGSU a lansat un ghid pentru ca oamenii să ştie cum trebuie să procedeze în situaţii de risc, inclusiv accidente radiologice și nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?